Hirdetés

Megjelentek a 64 bites Windowsok



|

Hirdetés

A "Windows Server 2003 x64 Edition" és "Windows XP Professional x64 Edition" szoftverek azonban nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba.

Akik most vásárolnak 64 bites x86 processzorral felszerelt számítógépet, 32 bites helyett választhatják a 64 bites operációs rendszert, akinek pedig már van ilyen gépe, kérheti a Microsofttól az operációs rendszer cseréjét.

A redmondiak bejelentése elsősorban az AMD számára jó hír, a chipgyártó ugyanis már 2003 óta forgalmazza 64 bites Opteron processzorát, azonban eddig még nem volt elérhető olyan Windows, amely kihasználta volna a chipben szunnyadó extra képességeket. A Microsoft eredetileg 2004 elejére ígérte a 64 bites Windowsokat, azonban a szoftver hosszas csúszás után végül csak most jelent meg. Az eltelt időben azonban az Intel is piacra lépett 64 bites x86 processzorokkal. A világ legnagyobb chipgyártója tavaly tavasszal jelentette be 64 bites Xeon szerverprocesszorait, idén tavasszal pedig bemutatta 64 bites Pentium lapkáit munkaállomások és asztali gépek számára.

A 64 bites processzor és a 64 bites operációs rendszer azonban még mindig kevés: a használatba vételhez szükség van a hardverek 64 bites meghajtóprogramjaira, valamint a 64 bites rendszerre írt szoftverekre. A Windows XP és a Windows Server 2003 most megjelent változatai bár képesek a már meglevő, 32 bites alkalmazások futtatására, ezek nem használják ki a 64 bitben rejlő lehetőségeket. A Microsoft szerint azonban a Longhorn megjelenésének idejében már széles körben elterjedtek lesznek a 64 bites programok. Az új generációs Windows érkezése 2006-ra várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.