Hirdetés

Mégsem kell fizetni majd a dupla kattintásért?



|

Hirdetés

A lengyel miniszteri kabinet, amely májusban még igennel szavazott a "Számítógéppel programozott találmányok szabadalmazhatóságára" (Patentability of Computer-implemented Inventions), a héten kiadott közleményében azonban kifejtette, hogy súlyos aggodalmai támadtak az előterjesztett törvénnyel, és jelenlegi formájában "már nem tudja elfogadni az EU tanácsa által elfogadott szöveget".

A lengyel kormány döntését hangosan megtapsoló NoSoftwarePatents (NSP) szoftverszabadalmakat ellenző kampány-szervezet állításai szerint Lengyelország támogatása nélkül a szoftverek jövőbeli szabadalmazhatóságát támogató országok nem fognak rendelkezni a mindent eldöntő többséggel a Miniszterek Tanácsának ülésén. A szervezet a szerdai közleményében elmondta, hogy a tanácsnak így végre újra kell tárgyalnia a törvényjavaslatot, így az jobban fog hasonlítani a szoftverek szabadalmazhatóságát ellenző Európai Parlament által elfogadott verzióhoz. Az NSP kampány-szervezet, amelyet az amerikai Red Hat Linux cég, a svéd MySQL AB nyílt forráskódú adatbázis-szoftvercég ls a német 1&1 Internet szoftver- és Internet szolgáltató is támogat, kiáll azon véleménye mellett, hogy a szerzői jogvédelmi törvények elegendőek az üzleti innovációk védelméhez, és ezért a szoftverek megoldásainak szabadalmazhatóságát semmiképpen sem szabad engedélyezni.

MacGann reményei szerint a következő hónapban hivatalosan is elfogadják a direktívát: "Májusban Belgium tartózkodott a szavazás során, és bár én nem beszélhetek a belga kormány nevében, nagyon bátorítóan nyilatkoztak a belga hivatalnokok a helyzetről, és óvatosan abban bizakodunk, hogy egy esetleges újraszavazás alkalmával igennel fognak szavazni." Amennyiben az újraszavazás során Belgium igennel szavazna, akkor Lengyelország visszalépése ellenére hivatalosan is elfogadnák a törvényjavaslatot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.