Hirdetés

Memóriahiány okozta a Mars-jármű hibáját



|

Hirdetés


Mike Deliman, a Wind River cég technikai stábjának tagja, akik a valós idejű beágyazott operációs rendszert biztosították az expedícióhoz, elmondta, hogy a földi tesztelés során kiderült, hogy a problémát teljes egészében a memória okozta. A Spirit 32 megabájtnyi memóriát rendel a 128 megabájtból a Wind River VxWorks operációs rendszerének és a tudományos alkalmazások futtatásához, ezért a technikusoknak rendszeresen törölniük kell a régi állományokat és könyvtárakat a memóriából, hogy felszabadítsák a kapacitást. Ám a január 3-i landolás izgalmában, mely után azonnal megindult az adatok visszasugárzása a Földre, ezt a lépést nem hajtották végre elég gyorsan az expedíció technikusai.

„Egyszerűen kifogytunk a memóriából”, közölte Deliman, aki szerint ez okozta a kapcsolat elvesztését. „Olyan ez, mintha egy öreg Windows gépet használnánk, amelynek nagyon kicsi a lemezkapacitása. Ha a winchester megtelik, a rendszer stabilitása elvész”, magyarázza a technikus.




A földi kutatók egy hétig próbálták kideríteni, mi okozza a hibát, amit csak az után fedeztek föl, hogy a járművet diagnosztikai üzemmódba kapcsolták. Amint ehhez valamennyi fájlt és mappát töröltek a flashmemóriából, a Mars-járó azonnal folytatni tudta a munkát.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.