Hirdetés

Merevlemez-keresztelő



|

Hirdetés

A betűjelek kiosztása a korai időkben teljesen automatikus és kőbe vésett volt: a flopiolvasó az A: vagy a B: jelölést kapta, aztán jöttek a merevlemezek C:-től indulva, az IDE-csatornák, a mester/szolga beállítások, illetve a partíciótípusok elsődleges, kiterjesztett-logikai) sorrendjének megfelelően. Ezek megváltoztatására nem nagyon lehetett reményünk, legfeljebb valamilyen segédprogram használatával.A Windows NT viszont már saját eszközkészletén belül kínált megoldást a problémára, így ez a funkció az NT-n alapuló operációs rendszerekben (Windows 2000, Windows XP) is megtalálható.

De mire is jó ez? A mai óriási merevlemezek mellett általában több kisebb-nagyobb partícióval dolgozunk, amelyeket igyekszünk a nevükkel is megkülönböztetni. A betűjelek cseréjével azonban elérhető, hogy a fontosabb -- például a rendszert vagy a dokumentumokat tartalmazó - partíciók kerüljenek előre, majd ezeket kövessék a kevésbé fontos - például a letöltéseket, átmeneti állományokat, zenéket tartalmazó - meghajtók, és a sort a CD-ROM/DVD olvasók, illetve írók zárják. Egy kis logikával sokkal áttekinthetőbbé tehetjük a Sajátgépet vagy bármilyen más panelt, ahol a meghajtók közül kell választanunk. Természetesen itt is különleges körültekintéssel kell eljárnunk, hiszen egy megváltoztatott betűjel használhatatlanná tehet programokat, ha azok a régi betűjelre "emlékeznek". Épp ezért a Windows XP saját telepítési partíciójának betűjelét nem is lehet megváltoztatni.

Kattintsunk a jobb gombbal a Sajátgép ikonon, majd válasszuk a Kezelés menüpontot. A megjelenő ablak bal oldalán kattintsunk a Lemezkezelés sorra. Ez meglehetősen összetett alkalmazás, amelynek csupán kis részfeladata az, amelyre most használni akarjuk, egyébként majdnem teljes körű lemez- és partíciókezelést valósíthatunk meg a segítségével. A felső listán a partíciók, meglepő módon, nem a betűjelek, hanem a címkék sorrendjében sorakoznak, alul a lemezegységeket, valamint az azon levő partíciók ábráit látjuk.

Először is győződjünk meg arról, hogy nincs nyitva más ablak, vagy nem fut olyan program, amely az adott partícióhoz kötődne. Kattintsunk a jobb gombbal (akár felül, akár alul) a kívánt partícióra vagy lemezegységre, és a megjelenő menüből válasszuk ki a Meghajtóbetűjel és elérési út módosítása funkciót. (Ha nincs lemez a CD-olvasóban, akkor nem szerepel a fenti listán; ilyenkor alul, a meghajtóhoz tartozó sor fejlécén kell a jobb gombbal kattintanunk.) A megjelenő ablakban három gombot látunk, számunkra csak a Módosítás fontos, kattintsunk erre. A következő betűjel hozzárendelése: sor mellett látható listából választhatunk a még meglévő betűjelek közül. Végül csukjuk be a paneleket az OK gomb megnyomásával. A Sajátgépet kinyitva ellenőrizhetjük az eredményt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.