Hirdetés

Mi az a Rendszer-visszaállítás?



|

Hirdetés

Kérdeztem a barátomat, de ő csak annyit mondott, hogy kapcsoljam ki, mert helyet foglal. Én mégsem mertem megtenni, mert a nevéből arra következtettem, hogy a Windowsnak mégis szüksége lehet rá. Mi ez pontosan? Kikapcsolhatom, vagy nem?A Windows ME-ben debütált Rendszer-visszaállítás feladata, hogy időnként - például nagyobb telepítések során - pillanatképet készítsen a rendszer állapotáról. Ha ezt követően bármilyen probléma lépne fel, mondjuk egy program megbolondul, esetleg komoly károkat okoz a Windowsban, akkor segítségével visszaállíthatjuk a rendszer korábbi állapotát, és az ettől a legtöbb esetben újra működőképessé válik.

Természetesen a pillanatképeknek helyet kell szorítanunk a merevlemezen. Bár a mentés nyilván nem tartalmazza a merevlemezek tartalmát, a Windows alapértelmezett beállítása minden partíció 10 százalékát foglalja le a rendszer-visszaállítás számára - ez egy nagyobb méretű lemez esetén gigabájtokra is rúghat. Szerencsére a helyfoglalás mértékét mi is beállíthatjuk a Vezérlőpultról megnyitott Rendszer panel segítségével, a Rendszer-visszaállítása fülön. Ha több meghajtónk vagy partíciónk van, mindegyikre külön is szabályozhatjuk a lefoglalt terület arányát.
Többnyire elég, ha csak az operációs rendszer meghajtójára korlátozzuk a szolgáltatást, a többi partíción akár ki is kapcsolhatjuk ezeket.

Rendszer-visszaállító pont létrehozásához vagy a Windows korábbi állapotába való visszatéréshez a Start menüben lévő Kellékek csoporton belül, a Rendszereszközökben találhatjuk meg a Rendszer-visszaállítás varázslót. Az aktuális állapot mentésekor elég megadnunk egy azonosítót, és készen is vagyunk. Visszaállításkor egy naptárból választhatjuk ki a kívánt dátumhoz tartozó mentést, és a legközelebbi újraindításkor már a korábbi állapotban töltődik be a Windows.



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.