Hirdetés

Mi léphet a Napster nyomdokaiba?



|

Hirdetés

Az persze megint más kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy "ifjú titán" újfent akkora népszerűséget ér majd el, mint anno a Napster, hiszen elképzelhető, hogy a hanglemezipar szépen lassan az összes új szolgáltatást helyre rakja majd. Az RIAA (Recording Industry Association of America), vagyis az amerikai hanglemezipari cégeket magába tömörítő szövetség képviselői az utóbbi időkben azt nyilatkozták, hogy már számos potenciális Napster utóddal felvették a kapcsolatot annak érdekében, hogy az esetleges bírósági pereskedések elkerülhetőek legyenek, vagyis az RIAA már csírájában el akar folytani minden törvénybe ütköző szolgáltatást.

"Folyamatosan azon vagyunk, hogy minden újonnan indított zenefájl cserebere szolgáltatást üzemeltető céggel felvegyük a kapcsolatot, ugyanis mi így próbáljuk megelőzni, hogy törvénybe ütköző dolgok történjenek ebben a piaci szegmensben. Természetesen amennyiben nem sikerül szép szóval eredményeket elérnünk, akkor nem riadunk vissza attól sem, hogy bepereljük az érintett cégeket" - nyilatkozta Cary Sherman, az RIAA jogi szakértője.

Szakértők szerint jelenleg hat olyan zenefájl cserebere szolgáltatás létezik, mely nagy eséllyel pályázhat akkora népszerűségre, mellyel korábban a Napster büszkélkedhetett, vagyis trónkövetelőkből egyáltalán nincs hiány, idővel pedig majd kiderül, hogy melyik cég, illetve szolgáltatás lesz a befutó. A Napster utódok között a szakértők a következő hat szolgáltatást emlegetik manapság a legtöbbet: Aimster, Audiogalaxy, Gnutella Network, iMesh, OpenNap Network, Kazaa Musiccity Morpheus. Ezen cégek közül jelenleg még csak az Aimster ellen van folyamatban bírósági per, de a jövőben bármelyik hasonló cég számíthat az RIAA támadására. A felsorolt szolgáltatások általánosságban pár százezer regisztrált felhasználót tudhatnak magukénak, ami még nagyon messze van a korábban milliós nagyságrendű Napsteres felhasználószámtól, és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az említett hat szolgáltatáson kívül még számos kisebb szolgáltatás is elindult a közelmúltban, vagyis ebben a szegmensben is megindul a harc a felhasználók kegyeiért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.