Hirdetés

Microsoft: Európa bekeményít?



|

Hirdetés

Mint az köztudott, az elmúlt hét csütörtökén a fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy a kerületi bíróság korábbi döntését, miszerint a Microsoftot fel kell darabolni, hatályon kívül helyezte, és a cég antitröszt pereinek tárgyalását egy teljesen új kerületi bírói testületre bízta. A Microsoft kezdeti lelkesedését hamarosan lelohasztotta az a nem kevés antitröszt per, mely a világ több részén, így Európában is a szoftveróriás jogászaira és ügyvédeire vár. Európában jelenleg két bírósági ügy van folyamatban a Microsoft ellen, melyek egyébként azzal vádolják a redmondi székhelyű mamutcéget, hogy operációs rendszerei tisztességtelen úton szereztek óriási előnyt a szerver számítógépek piaci szegmensében.

Peter Alexiadis, egy antitröszt ügyekkel foglalkozó brüsszeli jogász szerint az Európai Unió a jövőben sokkal határozottabban kíván majd fellépni a monopolizációs piaci stratégiát folytató óriáscégekkel szemben, amelyre az egyik legjobb bizonyíték, hogy az Unió felelős bizottsága kedden úgy döntött, hogy nem engedélyezi azt a 43 milliárd dolláros üzletet, melyben a General Electric egyesült volna a Honeywell céggel.

"Úgy gondolom, hogy az Európai Unió a tröszt ellenes ügyekben megvillantja majd a foga fehérjét. Szerintem erre azért kerül majd sor, mert az európaiak úgy gondolják, hogy az amerikai kormányzat az elmúlt időkben túlságosan óvatosan bánt az antitröszt vádakkal vádolt cégekkel. Az Európai Unió arra vágyik, hogy megmutathassa, az antitröszt pereknek igenis van értelmük és hatásuk, vagyis lényegében példát szeretnének statuálni az amerikaiaknak" - nyilatkozta Alexiadis.

Emett Stanton, a Palo Altoi (Kalifornia) székhelyű Fenwick & West cég antitröszt ügyekkel foglalkozó jogásza is hasonló véleményen van, vagyis szerinte is arra lehet számítani, hogy az Európai Unió bekeményít, és a jövőben Európában is nagyon komoly antitröszt perekre lehet majd számítani.

Amelia Torres, az Európai Bizottság szóvivője kedden cáfolta, hogy Európában agresszívabb antitröszt politikára lehetne számítani, majd hozzátette, hogy a Microsofttal kapcsolatos nyomozások is a korábbi menetrend szerint folytatódnak majd tovább.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.