Hirdetés

Microsoft OneCare Live Beta



|

Hirdetés

A Windows OneCare Live egyszerű szolgáltatásai nem versenyezhetnek például a Symantec biztonsági és karbantartó szoftvereivel, viszont az internetre kapcsolódva bárki, aki eredeti Windows XP SP2-vel rendelkezik, ingyenesen telepítheti majd (a jelenlegi béta-változat kizárólag angol nyelvű és területi beállítású Windows XP-re installálható).

A OneCare Live az óra mellé telepedő Biztonsági Központ állapotjelzőjére kattintva érhető el. A program tevékenysége három fő részre tagolódik; a vírusok és betolakodók kivédésére, valamint a frissítések letöltésére a Protection Plus modul ügyel, a rendszeres karbantartást a Performance Plus, a biztonsági mentéseket pedig a Backup and Restore komponens végzi.

Vírusirtó és megújult tűzfal

A OneCare Live vírusirtója a memóriában, a bootszektorban, illetve meghajtóinkon, állományaink közt kutatja fel a kártékony vírusokat és trójai programokat. A vírusos állományokat fertőtleníti, törli vagy karanténba helyezi. Természetesen rezidens védelemmel is ellátták, amely folyamatosan őrködik rendszerünk biztonsága felett. Ha gépünk az internetre kapcsolódik, automatikusan frissíti a vírusdefiníciókat, de ha kívánjuk, ezt manuálisan is megtehetjük.

A OneCare Live saját tűzfallal is rendelkezik, amely a Windows eddigi beépített tűzfalát hivatott felváltani. Az eredetit nem távolítja el, csak automatikusan lekapcsolja, mivel a kettő nem működhet egyidejűleg. Míg a régi tűzfal csak a netről befelé irányuló forgalmat vizsgálta, addig a OneCare Live minden kifelé menő kapcsolatot létrehozó programot megfigyel. Három biztonsági fokozata van: a kikapcsolt, az automatikus és a legerősebb, utóbbit választva a felhasználót minden újfajta eseménynél értesíti, annak engedélyét kérve. Ezenkívül beállíthatjuk, mely portokat, protokollokat és programokat engedélyezzük, vagy tiltjuk.

Megadhatjuk, hogy állomány- és nyomtatómegosztásaink, gépünk távvezérlése csak a helyi hálózaton vagy az interneten keresztül is lehetséges legyen. Ha külön bekapcsoljuk, a hálózati tevékenységről naplót is készít.

Rendszeres karbantartás és biztonsági mentések

A Performance Plus egy sor karbantartási feladatot hajt végre egyetlen kattintásra vagy időzítve. Eltávolítja a szükségtelen állományokat, töredezettségmentesítést végez, megkeresi a vírusokat, és elbánik velük, átfutja a biztonsági mentéseket, és frissítések után néz. Beállítható, hogy hány hetente (1-től 4-ig), a hét melyik napján, melyik óra melyik percében induljon el automatikusan ez a karbantartási feladatsor.

A rendszerben sajnos gyakran maradnak ideiglenesnek létrehozott mappák, amelyek nem törlődnek, továbbá előzetesen telepített komponensek, amelyek — bár feleslegesek a Windows és a programok működéséhez — mégis gyakran ott maradnak merevlemezünkön. A OneCare Live képes felkutatni, és eltávolítani ezeket. Szanálásra ítéli a hátramaradt telepítési és ideiglenes állományokat, internetről letöltött ActiveX vezérlőket és Java Appleteket, de még a Microsoft Office által elpotyogtatott ideiglenes fájlokat is. Ez a lehetőség alapbeállításban ki van kapcsolva, mivel mégiscsak törlést végez, ám ha rábízzuk a takarítást, nemcsak tárhelyet nyerhetünk, hanem akár sebességnövekedésre is számíthatunk.

A Backup and Restore segítségével rendszeres biztonsági mentést készíthetünk fontos dokumentumainkról. Első lépésben választanunk kell, hogy másik meghajtóra (ez lehet külső USB-s, vagy FireWire-es is), vagy újraírható CD/DVD korongra kívánjuk majd menteni az adatokat. Ezt követően a program megnézi, hogy milyen új fájlok keletkeztek, és melyek változtak az előző mentés óta. Ha ez az első mentés, akkor az összes állományt kijelöli. Ezeket típus szerint csoportosítva láthatjuk, külön kategóriába sorolva a fontosabb dolgokat, a levelezést, zenéinket és képeinket, valamint az egyéb dokumentumokat. A lista elemeit — azaz, hogy mi szerepeljen a mentésben — tetszés szerint módosíthatjuk, majd további mappákat, állományokat csatolhatunk a mentéshez. Az utolsó lépés, vagyis a fizikai mentés előtt a OneCare Live még összegzi a mentés jellemzőit, kiírja, mekkora méretű lesz a backup, és hány újraírható CD-re vagy DVD-re lesz szükségünk. Az így létrejött archívum visszaállítását bármilyen más OneCare Live-val rendelkező gépen elvégezhetjük.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.