Hirdetés

Milliókat érhetnek a lopott céges laptopok



|

Az Intel felmérése szerint az eszközök elvesztése önmagában csak a kisebbik baj.

Hirdetés

Az adatokat automatikusan titkosító ProSSD háttértárainak szeptemberi bemutatása után az Intel érdekes adatvédelmi felmérést végzett 144 cseh, 329 magyar, 139 lengyel és 114 szlovák vállalat közreműködésével, az eredmények pedig alátámasztják a proaktívan adatot titkosító tárolók létjogosultságát.

Hirdetés


Az összesen 744 darab, 100 főnél többet foglalkoztató vállalat 27,6 százaléka ismerte be legalább egy laptop ellopását vagy elvesztését, 90 százalékuk a rajtuk lévő adatok elvesztését súlyosabb problémának találta maguk az eszközök eltűnésénél. A készlékek bő felének utazás közben veszett nyoma, a munkahelyről eltulajdonított noteszgépek aránya a régióban nálunk a legalacsonyabb (19,2 százalék), míg a lengyeleknél a legmagasabb (~33 százalék).


A köddé vált laptopok 54 százalékán semmiféle adattitkosítást nem használtak a munkáltatók, a négy ország közül 58,6 százalékos aránnyal a magyarok voltak a leginkább gondatlanok. Ettől függetlenül a három másik állam cégei sem dicsekedhetnek, ugyanezen arány Szlovákiában 55,3, a Cseh Köztársaságban 52, míg Lengyelországban 51 százalék volt.


„Az eltűnt laptopok átlagos értéke Lengyelországban a legmagasabb (2 320 000 Ft), ezt a Cseh Köztársaság követi (2 200 000 Ft), majd Magyarország (2 178 000 Ft), végül pedig Szlovákia (1 800 000 Ft). A válaszok alapján kiderül, hogy az adatok pénzben kifejezett értéke az érintett országok mindegyikében jelentősen meghaladja a laptop árát. Ha 360 000 forinttal számolunk a laptop értékénél, akkor a legtöbb országban az átlagos kárérték meghaladja a 2,4 millió forintot minden egyes esetben.


A csehek és a szlovákok kevésbé bíznak a rendőrségben, mint a magyarok és a lengyelek – eltérő azon vállalatok száma, amelyek a rendőrséghez fordultak (vagy más nyomozói, illetve jogsegély szolgálathoz), amikor eltulajdonították a laptopjukat. A válaszok alapján Magyarországon bíznak a legtöbben ezekben a szolgáltatásokban (64%), ezt Lengyelország követi (61%), majd a Cseh Köztársaság (34%) és Szlovákia (21,6%) jön, ahol mindössze az érintett vállalatok harmada fordult az illetékes szervekhez (Szlovákiában tíz cégből mindössze kettő)” – olvasható az Intel közleményében.


(A kép forrása: Intel / sajtóközlemény)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.