Hirdetés

Milliónyi kalózlemezt foglaltak le Ázsiában



|

Hirdetés

Az akció során 876 behatolást hajtottak végre, amelyeknek célpontjai úgynevezett "kalózközpontok" voltak. A hadművelet célja a mozijegyek és a legitim DVD-kből, VCD-kből és VHS-kazettákból származó haszon megvédése volt; ugyanis a forgalmazók óriási kieséssel küzdenek az ünnepi szezonban a kalóz-médiumokkal telített piac miatt - közölte az MPA. Kínában több, mint 300 viszonteladói kereskedést, 21 raktárat, egy csomagoló-üzemet és két illegális VCD-gyárban tartott razziát a rendőrség, mintegy 76 végrehajtott akcióval. A "söprögetés" több kínai városon végigvonult, beleértve Peking, Sanghaj, Shenzen, Wuhan, Chengdut, Shijiazhuang, Shenyang és Guangzhou városát. Ezek a műveletek 4.3 millió VCD és CD lefoglalásához vezettek, és 34 embert tartóztattak le - közölte az MPA.




"Nagyon fontos, hogy rajtaüssünk ezeken a raktárokon és gyárakon, mert itt nagyon nagy számban tudunk kalózlemezeket lefoglalni" - mondta Margaret Fu, az MPA egyik szóvivője Hongkongban. "Az utcai árusokkal az a baj, hogy a letartóztatásukat követő napon ismét megjelennek az utcán. Ezen a vonalon sohasem állítjuk meg őket. A CD-nyomó gépekkel rendelkező kalózok naponta több ezer hamis VCD-t vagy DVD-t tudnak előállítani. Kínában, Malajziában és Tajvanban nagy hamisító-központok vannak; Kínában 95 százalékos a kalóztermékek aránya - áll az érdekvédelmi szövetség honlapján. Az MPA becslései szerint a tagcégei több mint 718 millió dollár potenciális bevétel-kiesést szenvednek el az ázsiai-térségben - amely tetemes részét képezi a kalózkodás által okozott golobális, 3 milliárdos éves veszteségnek.



Hongkongban több mint 200 bolton hajtottak végre rajtaütést december 24-25-e között. Az akciók során mintegy 98 000 DVD-t és VCD-t, valamint 40 CD-írót foglaltak le, és 26 embert tartóztattak le. Thaiföldön 54 akciót hajtottak végre a bangkoki utcai árusok ellen; lefoglalva félmillió lemezt, és 38 embert tartóztatva le. A Fülöp-szigeteken az MPA az szigetcsoport SWAT, a SAFU csoportjának 300 emberével dolgozott együtt egy manilai bevásárlóközpont elleni akció során, ahol közel 476 millió pezó (8.5 millió dollár) utcai értékű optikai lemezt foglaltak le. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselete (USTR) - a copyright-törvények előnyös módosulása, és a jobb végrehajtás miatt - áthelyezi Tajvant a "Special 301 Priority Watch List" elnevezésű listájáról a kevésbé kiemelt "Watch List" megfigyelési listájára. A Super 301 a kereskedelmi törvények 1974-es kitételén alapszik, amely felhatalmazza az USTR-t az embargó-gyanús, vagy versenyszerűtlen kereskedelmi praktikákat alkalmazó országok megfigyelésére, és négy kategóriába való besorolására. A legkomolyabb ezek közül a "Priority Foreign Country" (kiemelt idegen ország) kategória, amelyet a "Section 306" megfigyelési kategória, majd a "Priority Watch List" (kiemelt megfigyelési lista), és végül a legkevésbé veszélyes lista, amely a "Watch List" (megfigyelési lista) névre hallgat.

Egy 2004 májusában készült jelentés Lengyelországot már átsorolta "Watch List"-re, míg Taijvant meghagyta a "Priority Watch List"-en.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.