Hirdetés

Minden telefonhívást elfog a Bahamákon az NSA?



|

Folytatódik Edward Snowden dokumentumainak publikálása.

Hirdetés

A nagyjából egy évvel ezelőtt kirobbant NSA-botrány az elmúlt hónapokban elsikkadni látszott, azonban az Edward Snowden által kilopott dokumentumokkal rendelkezők most újból nekiálltak érdekességeket nyilvánosságra hozni. Korábban már volt szó az amerikai hírszerzés meglepően széleskörű USA-n kívüli tevékenységéről, azonban az „új” iratok szerint az ügynökség a Bahama-szigetek és egy meg nem nevezett ország összes belföldi telefonhívását elfogja.
 

Hirdetés


Ezt szó szerint kell érteni: minden egyes telefonhívásról másolatot készítenek, amelyeket egy hónapon át őriznek meg az adatközpontjaikban; a kémkedésre használt rendszer állítólag napi 100 millió hívást képes kezelni. A dokumentumok szerint a Bahamák nem potenciális terrorizmus miatt került a célkeresztbe, a hírszerzés és drogfelügyelet (DEA) többek közt a nemzetközi drogkereskedőket és komoly csempészeket kívánják követni.


Ezen túlmenően az iratok szerint az amerikai hírszerzés Mexikó, Kenya és a Fülöp-szigetek esetében szintén nagy mennyiségű belföldi telefonhívás metaadataihoz képes hozzáférni. Sajnos a dokumentumok nem adnak magyarázatot arra, hogy az NSA miként lehet képes mindezt megvalósítani, viszont a „támadott” államok a dokumentumok alapján nem tudnak az amerikai hírszerzés mutatványáról, azaz segítséget elvileg nem adhattak hozzá.


(Forrás: The InterceptThe Verge | Fotó: Pedro Ribeiro Simões)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.