Hirdetés

Minden tizedik IT munkahely elköltözik?



|

Hirdetés

A legérzékenyebben a számítógépes ipar szakembereit fogja érinteni a dolog, de a jelentés szerint az ipar egészét tekintve is 20 munkahely közül egyet szintén külföldre telepítenek. Különösen igaz ez az olyan ágazatokra, ahol nagy a tudásmunkások koncentrációja, mint a banki, egészségügyi és biztosítási ágazat. „Nagy hirtelen egy egész szakmának - a számítógépes programozásnak - fel kell ébrednie, és el kell gondolkodnia azon, hogy valójában milyen értéket is kínál”, mondja Diane Morello, a Gartner alelnöke, és a munkaerővel kapcsolatos kérdések kutatási igazgatója.

Az elmúlt két év gazdasági válsága csak ráerősített az amerikai cégek évtizedes gyakorlatára, hogy külföldről toborozzanak jól képzett munkaerőt, akik az amerikai programozóknak fizetett bér töredékéért elvégzik ugyanazt a minőségi munkát. Épp a múlt héten jelezte az üzletiszoftver-gyártó Siebel, hogy munkahelyeinek 9 százalékát, 490 álláshelyet felszámol, s maradék tevékenységének egy részét külföldre telepíti. Az IBM is elismerte, a verseny miatt nincs más választása, mint szoftver- és félvezető fejlesztési munkáit külföldön bővíteni a magas hazai bérköltségek miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.