Hirdetés

Mindent bele: PC-s integrálódás



|

Hirdetés

Először is volt grafikus kártyánk, jó kis PCI-os, és akinek már volt 4MB RAM rajta, az igen-igen "májer csávó" volt. Aztán lett 3D-gyorsítókártyánk, a "májereknek" már nem is 3dfx - bocsánat! Akkor még 3Dfx - Voodoo, hanem rögvest Voodoo 2, a "mégmájerebbeknek" 12MB RAM-al, de hallottunk olyan félisten státusban leledző ürgékről, akinek egyszerre két ilyen volt a gépében összekötve! Ezek elképesztő 1024x768 képpont felbontást tudtak, hihetetlen 16 bites High Color-ban. Voltak olyan elvetemült fickók is, akik Video CD-ket, meg CD-i formátumú filmeket játszottak le a gépükön amihez ismét külön MPEG-1 dekóderkártyájuk volt - többnyire PCI-os, de van valahol egy jó fél méter hosszú ilyen ISA-s csoda a Creative Labs-tól a szekrényem mélyén. A nagyon elvetemültek meg Video CD-ket állítottak elő a képdigitalizáló és MPEG-1 enkóder kártyájuk - meg az akkori árfolyamon millió forint közeli árú kétszeres sebességű CD írójuk -, segítségével a nyaralásról, az unokákról, vagy a napba bámuló kedvesről. Olyan valakikről is hallottunk, akiknek volt TV tunerjük, de ezeknek az ürgék már nem voltak "májerok", mert nem lehetett MPEG-1 de-, vagy enkóderük, mert a TV vevőkártyájuk megette a VGA belső feature csatlakozóját.

Most meg mi van? All-in-Wonder Radeon az ATi-tól. Képdigitalizál, ha kell MPEG-2-ben írja ki a rögzített anyagot - csak bírjuk processzorral -, integrált TV vevője van, ami kompatibilis az összes TV rendszerrel, fogja a kábelsávokat. Támogatja a DVD (MPEG-2) lejátszást. A szíve pedig napjaink egyik csúcs geometriai gyorsítója a Radeon chip, 32MB DDR RAM-mal. De hogy ne árválkodjon egyedül, már a konkurenciája is megvan az Asus V7100 Deluxe Combo képben, ami "ugyanez pepitában". Ennek a szíve egy nVidia GeForce 2 MX lapka, ami hajszálnyit szerényebb tudású geometriai gyorsító, de a kártyával kapunk egy 3D-s látványt biztosító szemüveget, melynek segítségével kedvenc játékaink egy részét, meg a megfelelő technológiával készült képeket 3D-ben, mélységérzettel kibővítve élvezhetjük.
Vagy ha csak az alaplapokat nézzük, akkor is döbbenetes dolgokat látunk. Hol van már az, hogy az IDE vezérlő, a soros-, párhuzamos-, játékvezérlő kapuk még külön kártyát képeztek!? Manapság ezek már mind tökéletesen természetes részei bármely alaplapnak. Ráadásul egyre több és több újdonság csatlakozik az integrált elemek sorához! USB-, FireWire kapuk, audio lapkák, szerény 3D-s képességekkel felruházott grafikus vezérlők és ki tudja mit hoz még a jövő. Hová alakul vajon a PC? Olyan zárt dobozzá, mint mondjuk egy televízió, vagy mint egy Hi-Fi készülék, melyhez nekünk földi halandóknak eszünk ágában sem volna kivont csavarhúzóval közelíteni? Lehetséges, bár közel sem bizonyos, hogy szeretnék ilyen jövőt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.