Hirdetés

Mindent kiadnak rólunk a mobilszolgáltatók



|

A vezető brit telekomcégek titokban az ottani kémügynökségnek szivárogtatnak.

Hirdetés

A The Guardian értesülései szerint a BT, a Vodafone és a Verizon is azok között a vezető vállalatok között van, amelyek korlátlan hozzáférést biztosítanak a tengeralatti optikai kábelekhez (és a teljes hálózati forgalomhoz) a brit GCHQ kémügynökség számára. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott információk szerint a GCHQ teljes hozzáférést kapott az összes létező előfizető telefonbeszélgetéseihez, e-mailjeihez és közösségi bejegyzéseihez is. 

A kérdéses kábelek egyébként világszerte felelnek az adatok továbbításáért, így az ügynökség nem csak a brit állampolgárokat tudja teljes mértékben lehallgatni. A GCHQ a hálózaton forgalmazott adatokat ráadásul 30 napig is el tudja tárolni, további elemzésre. Egy különleges szoftverrel kulcsfontosságú kifejezések után kutatnak, feltárva az érdeklődésüknek megfelelő információkat. 

Egy német napilap mindennek a tetejébe még azt is megerősítette, hogy a nagy telekomcégek kódnevekkel szerepelnek az ügy minden vonatkozásában, azért, nehogy a nyilvánosság előtt kritika érje őket, ha mindez kiderül. Annyit mindenesetre tudni, hogy a briteknél a BT, a Verizon, a Vodafone, a Global Crossing, a Level 3, a Viatel és az Interoute is nyakig benne van a dologban. A legtöbben nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, de elmondták, hogy kényszerítették őket a brit és az EU-s törvények betartására. 

Érdekesség, hogy az NSA korábban még a GCHQ lehallgatóállomásának a finanszírozását is segítette, csak, hogy az megoszthassa a begyűjtött adatokat. 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.