Hirdetés

Mini HTML-suli 1.



|

Hirdetés

Korábban mindkét sorban egyforma méretűek voltak a betűk, az alaplapcsere után azonban a második sor kisebbnek látszott. Olvasónk más számítógépeken is ellenőrizte weboldalát, és ott látszólag egyforma volt a két sorban a betűméret.Hogy az alaplapcsere nem változtatja meg egy weblap megjelenését, az kezdettől fogva gyanítható volt. Mint kiderült, egyszerű szerkesztési hibákról volt szó, de azok tanulságosak lehetnek minden kezdő weblapkészítő számára.

Az oldal forráskódja elárulta, hogy a cím felső sora, amely egyben hivatkozás volt egy másik weblapra, a [H1] címsor és az [I] dőlt karakter címkével volt formázva. A tervező a következő sorban nem használta a címsort, ezt a [P], [I] és [B] címkékkel formázta meg. Mindkét sorban használta a [FONT] címkét betűméret megadására.
Mint látható, a két sor formázása nagyon hasonló, ám a címsor ([H1]) és a bekezdés ([P]), címke csak a véletlen jóvoltából adhat azonos formázást, ráadásul az így definiált szövegek megjelenése gépről gépre, böngészőről böngészőre változhat. Ez a nagy baj a Microsoft FrontPage-hez hasonló vizuális tervezőeszközökkel: úgy készíthetünk velük weboldalakat, hogy egyáltalán nem kell értenünk a HTLM kódoláshoz - csakhogy ezek a programok nem elég intelligensek ahhoz, hogy megakadályozzák a felkészületlen, lelkes felhasználót rosszul működő kódok előállításában.

Volt még egy csúnya hiba az oldalban; a kezdők nagyon gyakran beleesnek ebbe, érdemes tehát kitérni rá: olvasónk a címsor formázásához Lisbon Cursive betűtípust használt a [FONT] címkében. Ez a betű talán remekül festett az ő gépén, de a legtöbb látogató rendszeréről hiányzik, és az ő monitorukon a böngésző alapértelmezés szerinti beállításának megfelelően, a világ legunalmasabb Times New Roman betűtípusával jelenik meg a szöveg! Ha különleges betűfajtával akarunk címet vagy logót készíteni, használjunk valamilyen grafikus programot, mentsük el a szöveget grafikaként, és így szúrjuk bele az oldalba. Ebben az esetben mindenki pontosan olyannak látja majd, amilyennek elképzeltük, akármilyen betűkészletek vannak a rendszerén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.