Hirdetés

Mire buknak a hazai internetezők?



|

Hirdetés

És a többiek?

Az Adverticum AdServer (reklámkiszolgáló szerver) június 28-án összesen mintegy egymillió internetező gépének adatait rögzítette, amelyek alapján viszonylag pontos képet kaphatunk arról, a hazai felhasználók mivel is vágnak neki a világháló felderítésének. Az eredmények persze nem meglepők: a legtöbben a Windows XP operációs rendszert és az Internet Explorer böngészőt választották.

A hazai internetezők körében a leginkább elterjedt operációs rendszer a Windows XP, a vizsgált felhasználók 78 százaléka ezt telepítette a számítógépére. Nem meglepő, hogy a második legnépszerűbb (8,76%) operációs rendszer a vállalatok körében továbbra is széles körben elterjedt Windows 2000, az azonban érdekes, hogy még mindig sokan (8,51%) használják az ősrégi Windows 98-at. A képzeletbeli dobogóról jócskán lecsúszott a Windows NT és a Windows ME, a Linuxnak meg kellett elégednie a hatodik hellyel és 0,8 százalékos részesedéssel.

A böngészők terén toronymagasan vezet az Internet Explorer 6, az Adverticum AdServert használó weboldalak látogatói közül 82 százalék ezt használja. A második helyen a Firefox található, érdekes azonban hogy az elterjedtése csupán alig több mint 10 százalékos. Egy nemrégiben közzétett francia felmérés szerint a hazai internetezők 22 százaléka használja a Firefoxot. A francia kutatásban minden bizonnyal azért szerepelt ilyen jól a Firefox, mert az külföldi oldalak látogatási statisztikái alapján készült. Aki nemzetközi, idegen nyelvű oldalakat látogat, valószínűleg az új, friss technológiák adaptálásában is előrébb jár. Jól szerepelt a böngészők versenyében a Mozilla és az Opera is, de még az Internet Explorer 5-ös változatának is jutott 2 százalék. Az Apple saját böngészőjét, a Safarit a netezők 0,18 százaléka használta, a Konquerorra 0,07 százalék szavazott.

Az internetezők legnagyobb többsége 1024x768 pixeles felbontásban használja kijelzőjét, de még mindig sokan vannak, akik csak 800x600-as felbontásban neteznek. Vélhetően a 17 hüvelykes TFT-k terjedésének tudható be, hogy a netezők 9 százaléka már 1280x1027 pixeles felbontást használ. A felhasználók négyötöde 32 bites színmélységben nézi a weboldalakat, 13 százalékuk 16 bites, 5 százalék pedig 24 bites felbontást használ.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.