Hirdetés

Mit tud(hat) rólunk a Microsoft?



|

A redmondi szoftvercég termékek széles spektrumát kínálja a felhasználói számára, így a Google-éhez mérhető adatvagyon felett rendelkezik. Vajon jó adatgazda a Microsoft?

Hirdetés

Korábbi írásunkban már megnéztük, hogy mi mindent tudhat rólunk a Google. Az összeállításunk alapján meglehetősen sokat: például a telefonszámunkon, az otthoni címünkön és a kapcsolati hálónkon keresztül szinte többet tud rólunk, mint a legközvetlenebb rokonaink. Ám nem érdemes megijedni, mivel a Google nagy valószínűséggel nem fog egy ártatlan, „mezei” felhasználót kipécézni, hogy átvegye az élete felett az irányítást. Persze az is igaz, hogy az összeesküvés elméleteket kedvelő személyeknek is van bőven muníciójuk, mivel a Google rengeteg személyes adatot kezel.

 

 

No de miért gondolkodunk csak egy cégben, hiszen számos más szoftveróriásnál is felmerülhetnek hasonló aggályok. Folytatva az adatvédelmi horror-mesénket, nézzük, hogy Bill Gates milyen adatainkat olvasgatja a nappalijában, avagy mi mindent tud(hat) rólunk a Microsoft?

1 – Milyen gépünk van: A Windows-regisztráció elengedhetetlen, ha használni akarjuk a Microsoft operációs rendszerét. Ezen esetben azonban eláruljuk számítógépünk általános felépítését, vagyis azt, hogy milyen konfigurációval rendelkezünk. Az OEM licenc például minden esetben kötődik ezen információhoz.

2 – Mi történik a gépünkön: Amennyiben a Felhasználói élmény fokozása programban (CEIP) részt veszünk (Vista és Windows 7 esetén automatikusan igen), akkor a rendszerünk folyamatosan információkat küld a Microsoft számára, hogy miként használjuk a rendszert, és azon belül milyen alkalmazások találhatóak meg rajta. Az adatvédelmi szabályzatuk szerint ugyanis e csomag „tartalmazhatja a telepített szoftvereket is”.

3 – Merre böngészünk: Az Internet Explorer a Windows CEIP beállításait használja, azaz Vista és Windows 7 esetén a Microsoft rögtön megfigyeli, hogy miként használjuk a böngészőjüket, így tudhatja, hogy mikor merre szörfölünk. Ha ez nincs engedélyezve, akkor a partneroldalakon keresztül elszórt 2 éves szavatosságú websütikkel (cookie) is tud egy felszínes rajzot alkotni a felhasználókról.

 

Windows 7 mellett már benne vagyunk


4 – Érdeklődési körünket és ízlésünket: Mivel a Microsoft igyekszik megismerni minket a számítógép- és világháló-használati szokásaink alapján, könnyen kiismerhet bennünket, feltérképezve az érdeklődési körünket. Mindezt azért, hogy a hirdetői a lehető legjobban célzott reklámokat jutathassák el számunkra.

 

5 – Miket töltöttünk le: Ha telepítjük az ingyenes Security Essentials vírusvédelmi szoftvert, akkor az időnként (a SypNet szolgáltatáson keresztül) jelentéseket küld a Microsoft számára, hogy milyen állományokat vizsgált át, és milyen eredménnyel.

6 – Hol tartozódunk: a Microsoft több szolgáltatásának a regisztrációjakor is kérheti címünket, amely tudatában pontosan képes lesz meghatározni, hogy hol lakunk. Ha ezt nem adjuk meg, akkor az IP-cím alapján képes nagyjából beazonosítani azt, illetve ha Windows 7 esetén telepítünk egy tartózkodásihely-érzékelőt, akkor hordozható gép esetén mindig képes lesz megmondani a pontos pozíciónkat.

7 – Mit keressünk: Ha a Bing keresőjét bejelentkezve használjuk, akkor a redmondi szoftvercég tudhatja azt, hogy éppen mire keresünk, illetve kerestünk, így pontosabban meghatározhatja az érdeklődési körünket.

8 – Mit vásárolunk: A Bing termékkeresőjében közvetlenül is böngészhetünk a kereskedők ajánlatai között, így amennyiben bejelentkezünk, a Microsoft tudhatja, hogy éppen mit akarunk vásárolni, illetve hogy mit vettünk korábban.

9 – Mikor nyaralunk: A fenti megállapítás igaz a Bing Travel szolgáltatására is, ahol a Microsoft keresőjén keresztül foglalhatunk szállást és repülőjegyet, így az oldal üzemeltetőjének elárulhatjuk, hogy mikor, hova és a mennyien utazunk.

 

Mikor lesz szabad a ház?


10 – Naptárunkat: Amennyiben aktívan használjuk a Windows Live Naptár szolgáltatását, akkor a redmondi szoftvercég könnyen kitalálhatja, hogy mikor mivel foglalkozunk.

11 – Pénzügyi információinkat: Ha a redmondi szoftvercég valamely szolgáltatásánál megadjuk a számlaszámunkat, illetve bankkártyánk adatait (például: AdCenter), akkor az többé nem lesz titok a Microsoft számára.

12 – Dokumentumainkat: Fentebb már szóltunk a Windows és az Internet Explorer CEIP programjáról, ám ezen felhasználói élmény fokozása az Office irodai programcsomagon belül is megtalálható, ahol a Microsoft szintén anonim módon figyeli, hogy mikor, hova klikkelünk. Így ha elengedjük a fantáziánkat, akkor akár beleláthat a szerkesztett dokumentumokba is.

13 - Munkahelyünket: A Windows Live kapcsán lehetőségünk van a jobb beazonosítás érdekében megadnunk a jelenlegi és korábbi munkahelyeinket. Emellett egy csatlakoztatott LinkedIn profil esetén is hozzájuthat a Microsoft ezen értékes információkhoz.

14 – Tanulmányainkat: A fenti megállapítás korábbi iskoláikra is érvényes, így képességeink és tanulmányaink is egyértelművé válhatnak.

15 – Telefonszámunkat:
A fenti esetekben, illetve még néhány szolgáltatás esetén megadhatjuk otthoni-, munkahelyi- és mobiltelefonszámunkat is, amely után az nem marad többé titokban.

16 – Energiafelhasználásunkat: A Microsoft Hohm béta tesztelőinél a redmondi szoftvercég megtudhatja, hogy mikor mennyi energiát használnak az otthoni háztartásukban.

17 – Egészségi állapotunkat: A HealthVault felhasználói a Microsoftra bízhatják egészségügyi információikat és leleteinket, így a redmondi szoftvercég esetükben pontosan tudhatja, hogy milyen betegségben szenvednek, illetve kiszámolhatja a várható élettartamukat is.

18 – Gyermekeink kilétét:
A Live Essentials csomagban lévő Családbiztonsággal felügyelhetjük gyermekeink webes tevékenységét, ám így egyúttal egyértelművé tehetjük a Microsoft számára, hogy az adott felhasználónak mi vagyunk a szülei.

19 – Ismerőseinket: A Microsoft több szolgáltatásán (például Messenger) keresztül is képbe kerülhet ismerőseink kilétét illetően. Sőt egy aktívan vezetett Live, vagy Hotmail névjegytárral nem csak barátainkhoz és családtagjainkhoz fűződő kapcsolatunkat fedhetjük fel, hanem az illetőek születésnapjának a dátumát, címét, telefonszámát és így tovább. Azaz a Microsoft akár anélkül is megismerheti féltett adatainkat, hogy mi azt bárhol megadnánk. Elég, ha egy ismerősünk megteszi ezt helyettünk.

 

 

20 – Hogyan nézünk ki: Utóbbi elgondolás az arcunkra is vonatkozik, mivel a friss Live Fotótár kliens (és a hasonló nevű webes szolgáltatás) segítségével könnyedén felcímkézhetjük ismerőseinket, amelyet a program elemez, hogy később (meglehetősen jó pontossággal) képes legyen felismerni az arcokat. Remélhetőleg ez nem kerül illetéktelen kezekbe, mert így az adatokhoz rögtön kép is társulhat, arról nem is beszélve, hogy így akár a felcímkézett ismerőseinket is bajba keverhetjük.

 

Képben vagyunk


21 – Mivel játszunk: Ha rendelkezünk Xbox konzollal és profilunkhoz Xbox Live tagságot is párosítunk, akkor a Microsoft tudhatja, hogy mikor, milyen konzolos játékokkal játszottunk. Valamint ha használni akarjuk az Xbox Marketplace szolgáltatását, akkor meg kell adnunk a címünket (vagy egy valósat), illetve vásárláshoz a bankkártya adatainkat.

22  - Blogunk címét: A Live Szerkesztő (Writer) kliensen keresztül a Microsoft megtudhatja, hogy milyen blogot vezetünk, azt milyen rendszerességgel frissítjük, még akkor is, ha azt a legnagyobb anonimitásban írjuk.

23 – Elolvashatja a leveleinket: A felhasználók védelem érdekében a Microsoft igyekszik szűrni a Hotmail postafiókokba érkező kéretlen leveleket. Ezen művelet során azonban mindenképpen át kell olvasnia az üzeneteket, amely során beleláthat a levelezésünkbe.

24 – Kedvenc dolgainkat: Amennyiben kitöltjük a Windows Live Kedvencek mezőjét, akkor a Microsoft megtudhatja, hogy milyen zenét hallgatunk a legszívesebben, illetve, hogy mi a kedvenc filmünk és könyvünk.

25 - Emlékeinket: Aktívan használt Skydrive profil esetén jól dokumentáltá tehetjük életünk minden pillanatát, feltöltve fotóinkat és videóinkat a Microsoft 25 gigabájtos tárhelyére. Így azonban egyúttal tálcán kínáljuk emlékeinket a Microsoft számára.

Végezetül annyit mindenképpen el kell mondanunk, hogy a fenti lista természetesen erősen túlzott, és kicsi az esély arra, hogy a Microsoft bármikor visszaéljen a személyes adatainkkal (nem is volt még komoly példa rá). Ezen információkat ugyanis szoftverek vizsgálják és használják, emberi személy nem nagyon láthat beléjük. Ám e gyűjtés arra mindenképpen jó, hogy tudatosítsuk: vigyázzunk az adatainkra, és ne adjuk meg azokat automatikusan csak azért, mert egy szolgáltatás kéri. Az utcán sem árulnánk el bárkinek. Főként, hogy a Microsoft sem teljesen szent. Engedtessék meg, hogy idézzünk az adatvédelmi tájékoztatójukból: „Hogy a Microsofttal folytatott kapcsolata konzisztensebb és személyesebb legyen, az egyes Microsoft-szolgáltatásokból gyűjtött információk kombinálhatók más Microsoft-szolgáltatásokból begyűjtött adatokkal”.

 

A sorozat további részei:

- Mit tud(hat) rólunk a Google?

- Mit tud(hat) rólunk a Facebook?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.