Hirdetés

Mítoszvadászat: mi NEM a Chrome OS?



|

A Google új webes operációs rendszerének bejelentéséről mindenki mást gondol. Itt az új Windows-gyilkos? Új Linux érkezett? Futnak rajta a programjaim? Rövid összeállításunkban öt tévhitet cáfolunk meg.

Hirdetés

Még években is alig mérhetjük, mikor szivárgott ki először olyasféle hír, mely szerint a Google operációs rendszert fejleszt. Mindenki homlokráncolva töprengett, vajon mire számíthat - a Microsoft ellenzői már pucolták is a merevlemezüket, a Linux guruk rákészültek az összehasonlításra... Aztán egy ideig nem jött több hír, majd felbukkant az Android neve, amiről kiderült, hogy "csupán" mobil platform lesz. Aztán kisvártatva kiderült, van itt más is, az újszülöttet Chrome OS néven tisztelik. De vajon pontosan mit is tud, kinek is való a Google operációs rendszere? A legegyszerűbben talán úgy tudhatjuk meg, ha megnézzük, mi NEM lesz a Chrome OS.

20091130-google-chrome-os-1.jpg


1. Nem lesz Linux

Aki arra tippelt, hogy egy újabb Linux disztribúcióval lesz dolgunk, annyiban jó ösvényen járt, hogy a Chrome OS is Linux alapokra épül, valamint maga a rendszer is nyílt forráskódú. De ettől még nem lesz teljes funkcionalitású Linux variáns: bootolás után egyből egy böngészőt láthatunk majd, és szinte semmi mást. Nincs betöltőképernyő, "bitkolbász", vagy hosszadalmas telepítési procedúra. A tesztek szerint a rendszer hét másodperc alatt áll fel, és a fejlesztők még ennél is rövidebb időt ígérnek a végleges változatban. A rendszer frissítésével sem kell majd nekünk molyolni, minden automatikusan történik.

Rövidre fogva: a Chrome OS csak annyira érződik és látszik majd Linuxnak, amennyire egy TV set-top box vagy akár egy router rendszere - amik szintén épülhetnek Linuxra, mégsem azok.

2. Nem lesz Android

Amikor két éve a Google bejelentette okostelefonokra szánt rendszerét, sokan elcsodálkoztak. Aztán mire nagyjából rendet tettünk a fejünkben, mire is jó az Android, jött a Chrome OS bejelentése, és a legtöbben úgy gondolhatták, az új rendszer nem lesz más, mint egy notebookokra, illetve főleg netbookokra specializálódott Android klón, amely majd megizzasztja a Microsoftot vagy a Linux fejlesztőket.

Nos, erről szó sincs: a Chrome OS-nek semmi köze nem lesz az Androidhoz, nem futnak rajta kedves kis widgetek, nem lesz Android-szerű alkalmazásgyűjtő képernyő, vagy épp app store jellegű programbolt. És ez persze visszafelé is érvényes, senki se várjon a közeljövőben Chrome OS-t futtató okostelefont sem.

A Google ugyanis keményen ügyködik hardvergyártó partnereivel azon, hogy speciálisan Chrome OS-re szabott, netbook kategóriájú hardvereket dobjon piacra. Ezek sem PC-k, sem okostelefonok nem lesznek, valami hibridre számítsunk a kettő között. Olyasmi gépekre kell inkább gondolni, amelyek viszonylag kisméretűek, saját billentyűzettel és touchpaddel rendelkeznek, de merevlemezük nem lesz majd, csupán viszonylag szerény kapacitású SSD-t kapnak. Ez alapján az operációs rendszer sem lesz új Android, inkább egy olyan webes keret, amelytől a Google a netbookok második generációjának elindítását reméli.


3. Nem lesz Windows-gyilkos


Bizonyára sokan gondolkoztak azon a hír hallatán, hogy majd jól letöltik a Chrome OS-t, és kipróbálják saját hardverükön, esetleg teljesen le is váltva jelenlegi Windowsukat. Nos, ők se számítsanak világmegváltásra. Ugyan a Chrome OS forráskódját nyílttá tették, a hosszú távú terv mégsem az, hogy egy mindenre kiterjedő operációs rendszert fejlesszenek.

A cél ugyanis az, hogy csakis erre "kihegyezett" hardvereken, előre installált verzióban lehessen használni. A Google szóvivője szerint: "Nem lesz olyan, hogy mész és veszel egy Chrome OS-t, csak olyan, amikor veszel egy Chrome OS-t futtató hardvert."

20091130-google-chrome-os-2.jpg


Miért is nem lehet majd - az előre installálás és a dedikált hardverek mellett - saját gépeinken használni a Chrome OS-t? Nos, a rendszer olyan gépekre lesz kifejlesztve, amelyeken szinte nincs háttértár, és a mai formában ismert BIOS helyett is egy speciális firmware megoldást használnak majd, mely sokkal inkább a Google webcentrikus hozzáállását tükrözi majd, és hiányzik belőle a hagyományos BIOS-ra jellemző megannyi speciális, hardveres beállítási lehetőség.

Előnye lesz azonban ezeknek a "vasaknak", hogy teljesen a webes használatra tervezik majd őket, hogy minden internetes alkalmazás a lehető leggyorsabban és legstabilabban fusson rajtuk (ez gyakran még bivalyerős PC-ken sem egyértelmű ugyebár). Állítólag többmagos processzorok és GPU gyorsítás is jellemzi majd ezeket a gépeket, de teljesen más módon, mint megszokhattuk.

Ezekből tehát leszűrhető, hogy nem lesz félig-meddig jellegű megoldás, nem turbózhatjuk fel vele öreg, a Windows futtatásához már gyengécske laptopjainkat: vagy teljesen átállunk az új rendszerre hardverrel együtt, vagy teljes egészében maradunk a réginél.

4. Nem futnak majd rajta kedvenc programjaink

A Chrome OS bejelentésekor máris megindult a találgatás: mivel lesz kompatibilis? Fut majd rajta az OpenOffice? Lesz rajta olyasmi, mint a WINE, a Linux alatt Windows alkalmazásokat futtató segéd?

Nos, meglepetés! A Chrome OS az égvilágon semmilyen alkalmazással nem "jár" majd együtt, és nem is telepíthetünk rá ilyesmit. "A Chrome OS-ban minden alkalmazás webes alkalmazás lesz, senki ne számítson hagyományos, gépre telepített programokra." - szögezte le a Google.

Egy Chrome OS-t futtató gépen nem csak a leveleinket nézzük weben keresztül vagy böngészünk, de az összes többi feladatunkat is internetes alkalmazásokkal oldjuk meg: így hallgatunk zenét, így írunk dokumentumokat, táblázatokat, vagy épp chatelünk.

A "hagyományos" számítógép-használók számára ez azt jelenti majd, hogy teljesen újra kell tanulniuk, mit és hogyan lehet elvégezni egy számítógéppel. USB-s háttértárakat például használhatunk majd a Chrome OS hardvereken, de webes alkalmazások szükségesek majd ahhoz, hogy a rajta levő dokumentumokat, képeket vagy egyéb adatokat futtatni, értelmezni tudjuk. Excel táblázatainkat például egy vicces svédcsavarral pont a Microsoft jövőre megjelenő Excel 2010 Web App segítségével szerkeszthetünk majd. A Google is szarkasztikusan nyilatkozott: "Úgy tűnik, pont a Microsoft készítette el a Chrome OS egyik kiváló alkalmazását..."

5. Nem lesz a kezünkben már holnap

Ha még ezek után is alig várja valaki, hogy megkaparinthassa az új oprendszert (illetve, mint olvashattuk, egy új oprendszert futtató hardvert), ne kísérletezzen olyasmivel, hogy addig nem vesz levegőt, amíg nem birtokol egy Chrome OS-t. A Google szerint a megcélzott piacra kerülési dátum 2010 év vége, remélhetőleg még valamivel az ünnepi szezon előtt. Még jócskán van hátra fejlesztés és finomítás mind a rendszeren, mind pedig a hozzá kapcsolódó hardvereken, de a pontos árazás és pozicionálás is komoly munka lesz. Így persze arra se várjunk, hogy napokon vagy akár pár hónapon belül komoly sejtéseink lehessenek a "googlebookok" áráról.

A Google egyébként azt nyilatkozta, hogy a hardvergyártóknak sem szabott meg semmilyen irányárat - egyelőre. A jövő év elején derül ki, milyen tudású és felszereltségű gépek készülnek a rendszer "alá", és ekkor történik meg az árképzés és pozicionálás is. Egyelőre persze mindenki a netbookoknál is olcsóbb megoldásokat vár a futtatáshoz szükséges viszonylag gyenge felszereltség-igény miatt, de még ez is csak spekuláció.

Szóval, ennyit lehet egyelőre tudni (illetve NEM tudni) az új Google Chrome OS-ről. Talán egy kicsit elcsíphetjük a "feelinget", ha letöltjük a Chrome böngésző aktuális változatát, kiindulási alapnak semmiképpen sem rossz - a végleges válaszok megfejtésére még gyakorlatilag egy évünk van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.