Hirdetés

MP3 Dzsinn



|

Hirdetés

Világosan emlékszem, hogy amikor megjelent az első hordozható MP3 lejátszó, a Rió a Diamondtól, akkor köpködtünk: „Jó, meg szép, meg menő, de méregdrága és 32 megabájtba alig-alig fér valami.” Azóta lejjebb ereszkedtek a memória árak és így az ilyen holmiké is, de változatlanul elégedetlenek vagyunk, mert 64-128 megabájtba sem fér bele annyi zene, hogy elég legyen mondjuk egy Budapest-Siófok utazás idejére vasúti viszonylatban. A Creative D.A.P. Jukebox gordiuszi szintre emeli a probléma megoldását. A megabájtos nagyságrendből a gigabájtosba srófolja a rendelkezésre álló memóriát!

Nagy test, nagy élvezet
Természetesen mindez valamilyen RAM-mal is megoldható lenne, csak éppen asztronómikus áron. A méretében és megjelenésében Discman fazonú Jukebox egy 2,5 hüvelykes méretű, 6GB-os kapacitású – típusát tekintve egyébként Fujitsu –, notebookokban használatos merevlemezt hordoz a belsejében. A kapacitás immáron kb. 100 órányira dagadt – 128Kbps tömörítéssel számolva. Valamit-valamiért! A szokásos MP3 játszókhoz képest jelentős méretnövekedés súlytöbblettel is jár. Elemek nélkül a szerkezet 440 grammot nyom, amiből már sejthető, hogy nem valószínű, hogy a kocogók legjobb barátja válik belőle, hiszen egy átlagos Discman súlya kb. fele ennek. Apropó elemek!

A készülékkel négy darab AA-méretű, 1800mAh kapacitású Ni-MH akku érkezik, melyeket a Jukebox hasában tölthetünk fel, hogyha rákötjük a mellékelt tápegységet. Ezekkel kb. négy és fél órán át(!) bírja a lejátszást egyhuzamban. Ezt az értéket kicsivel feljebb is küzdhetjük, hogyha úgy állítjuk be készülékünket, hogy az egyáltalán ne kapcsolja be a nagyméretű, 132x64 pixeles kijelző háttérvilágítását. Természetesen a merevlemez folyamatos mozgatásával nem lehetne ezt az értéket elérni, ezért a Creative bevet egy kis trükköt. A Jukebox tartalmaz 8MB memóriát is, melybe az éppen lejátszott szám kerül pufferelésre. Így a meghajtó csak addig él, míg az éppen aktuális lejátszanivalót feltölti a memóriába, majd elemkímélendő megy szundizni.

Erények és gyarlóságok
A több száz zeneszám menedzselése lehetetlen lenne egy 3 vagy 4 digites kijelzőn, „Track 0001” stílusban, ezért mindenképpen dicséretes és szükséges a nagy kijelző. A Jukebox saját menüje minden olyat tud, ami ahhoz kell, hogy a rengeteg zenét kezeljük, de az hogy átlátható és könnyen kezelhető lenne, merészség lenne állítani. Angol nyelvtudás alapvető, de még így is tanulni kell őkelmét. Az egyszerű lejátszási funkciókkal még csak-csak elboldogul az ember, de lejátszási sémákat szerkeszteni még másfél hét után sem tudok. Igaz, nem is kell, hogy elsajátítsam a módszert. A Jukebox USB-n keresztül kommunikál a PC-vel, ezen keresztül tölthetjük fel a zenéinket. A mellékelt felület a Play Center 2 nem csupán arra képes, hogy egyszerűen átlódítsa a biteket, de a CD-ink MP3-má konvertálását is elvégzi, illetve menedzseli az összes elképzelhető beállítanivalót. A csinos, jól átlátható és könnyen kezelhető felületen keresztül
pillanatok alatt elvégezhető az, ami a ketyere saját menüjében kín. Szerencsére ezek a funkciók csupa olyasmiből állnak, amit az ember nem az utcán akar piszkálgatni – például a már említett lejátszási sémák összeállítása is ilyen, azaz a feltöltött számok különböző lejátszási sorrendekbe sorolása –, tehát a PC-n keresztüli távvezérelhetőségük tökéletesen megoldja a problémát. Kicsit tovább kell, hogy szapuljam a menüt. A Jukebox számos olyan hasznos funkcióval van felruházva, amelyek almenük elrejtő szintjei alatt rejtőznek, pedig egyszerű elérhetőségük fontos lenne. Ilyenek pl. a hangszínszabályozó funkciók, illetve az elemek töltöttségi állapotának a kijelzése. A készülék firmware-je – alapprogramja – az alaplapi BIOS-okéhoz hasonlóan újraírható, így reménykedem benne, hogy idővel kigyógyítják a gyerekbetegségeiből. Erre pedig van esély! Kezdetben a Jukebox fekete lyukként csupán elnyelte az információt, azaz befelé minden bejutott, de abból ki semmi. Pedig nem kell bizonygatni, hogy milyen eszményi két gép közötti adatputtonynak. A felhasználók sirámait meghallgatta a gyártó, és igen-igen dicséretes módon villámgyorsan kihozott egy új firmware-t és kezelőfelületet, melyek hipp-hopp máris támogatják ezt a funkciót, jelentősen növelve a masina használati értékét!

Jól szól? Jól szól!
A szerkezeten nem csupán fejhallgató kimenetet találunk, hanem vonali szintűt is. Ebből egyenesen kettőt, külön-külön az első és a hátsó hangsugárzók számára. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Creative sokkal többnek szánja a Jukeboxot, mint zsebben hordozható zenedoboznak, hogy belé építették az EAX hangszín manipulációs rendszerüket, melynek segítségével különböző térhatású effekteket csalhatunk elő belőle. Az előlapon látható infra-távirányító szenzor ablaka is erre enged következtetni. Az már más kérdés, hogy a távirányító csak néhány hónapon belül várható, külön megvásárolható kiegészítő lesz. Hogy a D.A.P. Jukebox hangminősége nagyon jó, az nem
a mellékelt fejhallgatóval fog kiderülni. A teljes egészében műanyag, kissé otromba eszközt érdemes már a vásárláskor rögvest nekiajándékozni az eladónak és vásárolni helyette egy olyat ami technikailag túlmutat a kínai sétálómagnókhoz mellékelt darabok technikai színvonalán. Érdekes, hogy a Jukebox tengerentúli változatához egy teljesen más kialakítású fülest mellékelnek, de ennek hangminőségével éppúgy elégedetlenek voltak az ottani kollégák, mint én az itteni változat tartozékával. Miután csatlakoztattam jól bevált Sony fülesemet, rögvest kiderült, hogy a Jukebox hangminőségét az MP3 játszók „géposztályban” messze a legjobbak közé sorolhatjuk. Mintegy mellékszolgáltatásként az elérhető maximális hangerő is jelentősen megugrott. Ha már a tartozékoknál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy készülékkel érkezik egy csinos műbőr tok is. Kár, hogy ebbe csak a Jukeboxot tudjuk eltenni a táskánkba, abban használni, a fejhallgatót is bele rejteni már nem lehet.

Summázás
A Creative D.A.P. Jukebox egy nagyon sokoldalú eszköz. Messze több mint egy egyszerű hordozható MP3 lejátszó. Semmi akadálya annak, hogy egy kutyaközönséges, Discman autós szettel – mely minden nagyobb elektronikai áruházban kapható úgy 3000 forint körüli áron – autós útitársunkká varázsoljuk! Még az az előnye is megvan, hogy egy beépített CD lejátszóval ellentétben egyszerűen és teljes fizikai valójában magunkkal vihetjük a táskánkban, abszolút elvéve a tolvajok kedvét attól, hogy „megkívánják”. Ez a sokoldalúság feledteti az árát, mely 100 000 forint fölött mozog. Ha most valakit felszisszent volna az összeg hallatán, akkor kérem engedje meg, hogy más irányból is rávilágítsak a kérdésre. Mennyibe is kerül egy autóba építhető – vagy akár asztali – 10 lemezes CD cserélő (CD Changer)? A Jukebox kb. 100 órás kapacitása az hány CD is? Nagyon dicséretesnek találom, hogy a Creative nyitott a vásárlók igényeinek megfelelően, a „menet közbeni” fejlesztésre. Egy egyszerű szoftver cserével máris egy teljesen új, könnyűszerrel és praktikusan hurcolható adathordozót varázsoltak a szerkezetből. Mint Aladdin Dzsinije! „Majdnem kozmikus erő egy csöppnyi kis helyen”. Meg kell említenem, hogy a tesztpéldányt – bár az általam ismert összes Creative forgalmazót megkerestem az ügyben – csak a Fefo Kft (http://www.fefo.hu ) tudta a rendelkezésünkre bocsátani. Köszönet érte!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.