Hirdetés

MSI Hetis 915



|

Hirdetés

A törtfehér, de semmiképpen sem vajszínű gépház fektetett, illetve állított helyzetben – utóbbi esetre még egy talp is megtalálható a dobozban - egyaránt üzemeltethető, miután komplett géppé építettük. Meg is kell ezt tennünk, hiszen a doboz tartalma a számítógépházból, a Pentium 4 processzorok 775-ös változataival együttműködő alaplapból, egy processzorhűtő ventilátorból, valamint egy tápegységből áll. Ahhoz, hogy használhassuk, be kell építtetnünk még a merevlemezt, valamilyen optikai meghajtót, a memóriamodulokat, illetve a processzort, ezek ugyanis nem tartozékai a készletnek.


Az alkatrészek beépítése kellemes feladat, hiszen nem egy ötletes megoldás segíti munkánkat. A meghajtókból egy optikai egységnek és egy merevlemeznek találunk helyet, közvetlenül az alaplap mellett. Az alaplap egyaránt rendelkezik soros ATA- és a hétköznapi 80 eres, párhuzamos ATA- csatlakozókkal, ennek köszönhetően új meghajtó vásárlásakor gyorsabb típust is választhatunk, illetve a már meglévő egységek is tovább használhatók. Az alaplap processzorfoglalata - éppúgy, mint a többi LGA 775-ös modellé - igen sérülékeny, nagyon kell vigyázni a CPU beépítésénél. Ehhez az MSI segítséget is ad, mert a tartozékok között, a csavarok és a meghajtókábelek mellett egy processzorbeépítő műanyag szerszámot is találunk: ezzel tudjuk a központi magot a megfelelő helyzetben a foglalatba illeszteni. Ez a művelet talán az építkezés legsarkalatosabb pontja, hiszen az óvatlanabb szerelés során elgörbült lábak immár az alaplap tartozékai, és nagyon nehéz kiegyenesíteni őket.

A hűtőventilátor alján két mélyedést alakítottak ki, hogy a foglalat mellett elhelyezkedő kondenzátoroknak legyen helyük, tekintve, hogy a ventilátor rálóg ezekre. Nagyon kell tehát ügyelni a beépítéskor, hogy ezek a vállak pontosan a kondenzátor fölött legyenek - ellenkező esetben megtámaszkodnak rajta, ami sérülést okozhat, illetve hűtési elégtelenséget, hiszen nem a processzorra feszül a hűtőfelület.

A Hetis szinte minden tartozéka speciális méretű. A tápegység is kisebb, mint egy hétköznapi számítógépházban található, de természetesen elegendő, 250 watt teljesítményű. Az alaplap szintén egyedi méretekkel büszkélkedhet, ezért nem építhető más gépházba, de ugyanígy a Hetisbe sem építhető egy szokványos micro-ATX méretű egyéb alaplap. Ez nem feltétlenül hátrány, hiszen csak arról van szó, hogy egy esetleges bővítéskor az alaplapot és a házat együtt kell cserélni, de az esetek nagy többségében, egy szabványos alkatrészekből álló gépnél is ez vár ránk egy nagyobb lélegzetvételű bővítéskor. Előnye azonban több is van, hiszen a hátoldali és az előlapi csatlakozók elhelyezésénél szabadabb kezet kaptak a tervezők, és kompaktabb, tömörebb építési mód is megvalósítható.

Az alaplap az Intel 915GL lapkakészlete köré épül, amelyet beépített Extreme Graphics II videoalrendszerrel is elláttak. Ha az integrált grafikus mag teljesítménye kevésnek bizonyulna, két PCI Express bővítősín is rendelkezésre áll, amelynek egyikébe erősebb videokártya is tehető. A processzorok közül egyaránt választható a Prescott magos Pentium 4, illetve a Celeron D változat is. Két bővítőhelyébe DDR 333 vagy 400-as memóriák illeszthetők. Az alaplapra szerelt 7.1-es hangkártya remek hangú, szinte zajtalan. Ez az egész gépről általában elmondható, hiszen a terhelés nélkül mérhető 29 decibel igen csendes működésre utal, és ez csak jelentéktelen mértékben erősödik terhelt üzem alatt. Csatlakozók tekintetében négy hátoldali és két előlapi USB-kapuról, két soros portról, gigabites hálózati aljzatról számolhatunk be.

Sallangmentes kialakítása, kiváló minősége, illetve nem utolsósorban alacsony ára miatt mindenkinek nyugodt szívvel ajánlható!

A cikk a 2005. júliusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.