Hirdetés

Napi 200 millió SMS-t gyűjt be az NSA



|

A Snowdentől származó dokumentumokban „kiaknázásra váró aranybányaként” emlegetik a szöveges üzeneteket.

Hirdetés

A Guardian és a Channel 4 News csütörtöki riportja szerint napi 200 millió szöveges üzenetet gyűjt be az Egyesült Államok Nemzetvédelmi Hivatala (NSA) a szigorúan titkos Dishfire-program keretében. Az Edward Snowdentől származó dokumentumok szerint a „nem célzottan” összeszedett SMS-eket egy Prefer nevű szolgáltatás elemzi, amely részletes jelentéseket is készít az ügynökségnek. A Dishfire-ról egy 2011 júniusában készült, belső használatra készült NSA-prezentációban tesznek említést, amely „kiaknázásra váró aranybányaként” hivatkozik az üzenetekre.

Hirdetés

A program keretében összegyűjtött információk között állítólag nevek, telefonszámok és fényképek is szerepelnek. Ahogy bankoktól és más szolgáltatóktól származó, bizalmas pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos adatok, naptáralkalmazásokból küldött meghívók és azok a mobilszolgáltatóktól származó roamingüzenetek is, amelyeket határátlépéskor szoktak elküldeni az ügyfeleiknek. Sőt, a Dishfire adatbázisában a hírek szerint még a nem fogadott hívások, a jelszavak és a SIM-kártyákkal kapcsolatos információk is megtalálhatók.

A prezentációban azt írják, hogy az USA-ban gyűjtött adatokat bizonyos idő elteltével törlik, a más országokból származó információkat viszont hosszabb ideig megtartják.

Az ügynökség szóvivője a Guardian megkeresésére azt nyilatkozta, „téves azt feltételezni, hogy az NSA adatgyűjtése korlátlan és korlátozatlan lenne”, hozzátéve, hogy a tevékenységük „a hírszerzés követelményeinek megfelelően, célzottan és kizárólagosan az indokolt külföldi hírszerzési célpontok ellen – és csak azok ellen – irányul.”

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.