Hirdetés

Nem bűn a fájlmegosztás!

|

Az Európai Parlament elutasította a megosztók kriminalizálására tett javaslatot.

Hirdetés

A szavazás eredménye igen szoros lett, a javaslat mellett, mely indokolatlanul szigorúnak nevezi a megosztók kriminalizálását, 314 képviselő szavazott, 297-en pedig elutasították azt.

 

„A szavazás eredménye világosan mutatja, hogy az Európai Parlament tagjai egyensúlyt keresnek a szerzői jogok tulajdonosainak és a fogyasztók érdekei között." - mondta Malene Folke Chaucheprat, az EP egyik szóvivője a szavazás után.

 

Az eredmény megnehezíti Franciaország dolgát, hogy saját, szerzői jogokat illető szabályozását európai szintre emelje. Az ország úgynevezett Oliviennes stratégiája, mellyel a szerzői jogok megsértése ellen harcolnak igen szigorú. Akit harmadszor is jogsértésen kapnak, elveszíti jogát bármilyen internet-előfizetésre. 2008 második felében Franciaország lesz az Unió soros elnöke, és több megfigyelő - közöttük a brit Open Rights Group - azt jósolja, hogy a franciák megpróbálják majd saját megközelítésüket az EU-ra erőltetni.

 

A zeneipar képviselői természetesen nem örülnek az eredménynek. „Egy rosszul megfogalmazott, elsietett kiegészítés is helyett kapott a javaslatban, mely ellentétben állt a szöveg többi részével." - nyilatkozta Frances Moore, az International Federation of the Phonographic Industry érdekvédelmi csoport igazgatója.

 

„Ha az a cél, hogy a szellemi tulajdont online környezetben is védjük, minden lehetséges opciót meg kell vizsgálnunk, ezzel szemben most bizonyos lehetőségeket még érdemi vita előtt elutasítottak." - állítja az IFPI nyilatkozatában.

 

Az Open Rights Group érvelése szerint viszont magánszemélyeket kriminalizálni, akik saját használatra gyűjtenek szerzői jog által védett anyagot, túlzottan szigorú, és nem is hatékony módja az illegális állománycsere elleni harcnak.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.