Hirdetés

Képszerkesztők a böngészőben



|

Bemutatónk főleg a Picnikre fókuszál, de mellette ismertetjük a legjobb, akár HTML5-alapú webes fotószerkesztőket is.

Hirdetés

Amennyiben unnánk a Photoshopot vagy a GIMP-et, netán csak egy megbízható és könnyen kezelhető fotószerkesztőre vágynánk, hogy mielőtt még feltesszük a legutóbbi bulinkon készült képet a Facebookra, gyorsan kivegyük belőle a felesleges részeket, akkor nekünk készítették a Picniket. A webes alapú alkalmazással igen könnyen lehet jó minőségű effekteket készíteni a fotónkra, így főleg azoknak kedvez, akik nem értenek a komolyabb képszerkesztő szoftverekhez, netán nincs idejük a különféle rétegekkel bíbelődni. Cikkünkben bemutatjuk az említett szoftvert, illetve írásunk végén különféle más, böngészőben futtatható programokat is sorra veszünk.


Picnik

 

A Picnik használatához nem kell regisztrálni, de mivel gyorsan túl lehet esni a procedúrán, ezért ajánlott, főként, hogy így különféle pluszfunkciókhoz is hozzájuthatnunk. Ilyen bejelentkezéshez kötött szolgáltatás például, hogy a szoftver nyomon követi a fotókat, amiket feltöltöttünk és módosítottuk, így könnyebb visszakeresni a régi képeket, ha nagyjából tudjuk, hogy mikor szöszöltünk velük. A főoldalon láthatjuk a Picnik fejlesztőinek a legfrissebb blogbejegyzését, valamint azt is, hogy milyen új feature-ök állnak rendelkezésünkre fényképmódosítás témában. Válasszunk is ki egy képet, vagy ha csak ismerkednénk a programmal, akkor egy, a szoftver által felajánlott fotót. Több képünket is mixelhetjük, hogyha egy kollázsra vágynánk például egy fontos esemény alapján.

 

 


Miután feltöltöttünk egy képet, átalakul a kezelőfelület: legfelül öt fület láthatunk, amelyek sorban a fotószerkesztés menetén kalauzolnak végig, a kezdőlappal kezdve és a mentés&megosztással a folyamat végén. A képszerkesztés nagyon egyszerű, elég sok lehetőség a rendelkezésünkre áll, de persze főleg a legalapvetőbbek: az Edit fül alatt találhatjuk például a kivágást és a vörösszem-hatás megszüntetését, hogy akinek csak ennyire lenne szüksége a fotók közösségi oldalra való feltöltése előtt, annak ne kelljen messzire bóklásznia a beállítások között. A Create fül alatt lelhetünk fel többféle effektust, amelyek között bal oldalon választhatunk. Több funkciót csak a fizetős verzióból érhetünk el, ilyenek például a sminkeléshez kapcsolódó effektek, viszont az ingyenes manipuláló eszközök segítségével is remek szolgáltatások állnak a rendelkezésünkre. Plusz pirospont, hogy szezonális hatások között is válogathatunk, most például Valentin-naphoz kapcsolódó effekteket érhetünk el, de készültek már halloweenhez, húsvéthoz stb. kapcsolódó csomagok is, amelyeket a Create/Seasonal ponton belül találhatunk meg.


A Picnik segítségével a hozzá nem értők is jelentős önbizalmat kaphatnak, mert még angolul nem tudók is könnyen kezelhetik, úgyhogy itt akár meg is lehet tanulni az alapokat, aztán később komolyabb szoftverrel is elkezdhetünk ismerkedni. Plusz információ, hogy immáron integrálták a Picniket a Drupal rendszerébe, illetve Firefox-felhasználóknak külön addont is készítettek, amelynek segítségével gyorsan tölthetünk fel egy fotót a Picnikbe böngészés közben.

 

Aviary


De nemcsak a Picnik áll rendelkezésünkre, ha böngészőben használható fotószerkesztő alkalmazást keresünk. Immáron elég sok böngésző támogatja a HTML5-öt, így ha a mi böngészőnk is ilyen, érdemes kipróbálnunk az Aviary cég HTML5-ös programját, amely vállalat arra specializálódott, hogy tervező grafikusoknak készítsen hasznos és könnyen elérhető eszközöket. Nem kell ettől persze megijedni, ha messze állnánk a dizájneri tudástól, hiszen az Aviary képszerkesztő megoldása is igen egyszerű és barátságos kezelőfelülettel rendelkezik.

 

 


Persze ha a böngészőnk nem támogatja a HTML5 specifikációt, akkor sincs minden veszve, ugyanis a fejlesztők több, madárfajokról elnevezett eszközt is elérhetővé tettek, így például a vektorszerkesztő Ravent, audioszerkesztő Mynát és fotószerkesztő Phoenixet. Ezeket már inkább tervező grafikusoknak, mint laikus felhasználóknak tervezték, így ezek felhasználófelülete is rengeteg beállítási lehetőséggel rendelkezik, amelyek használata nem biztos, hogy egy hozzá nem értőnek egyszerű lesz.

 

Pizap


Nagy valószínűséggel fiatalabbaknak, vagy vicces kedvűeknek készült a Pizap, amely a fenti alkalmazásokhoz hasonlóan nem igényel regisztrálást, viszont lényegesen kevesebb lehetőséggel rendelkezik, mint a Picnik és Aviary. Nem fotószerkesztésre való, inkább arra, hogy különféle feliratokat, vicces vagy épp annak szánt szövegbuborékokat adjunk a fotónkhoz.

 

 

 

Photoshop Express

Természetesen a Photoshopnak is van böngészőben használható verziója Photoshop Express néven, amely regisztrálást igényel. A kezelőfelülete barátságos, könnyen használható, ráadásul 2 gigabájt szabadon felhasználható területet is kapunk regisztrálás után, ahol jól elférhetnek a fotóink. A Photoshop Express a fenti képszerkesztőkkel ellentétben nem nyújt érdekes pluszszolgáltatásokat, illetve nem kezelhetünk vele rétegeket sem, viszont aki már ismeri és megszerette a Photoshop kezelőfelületét, illetve nincs sok módosításra szüksége egy képen, annak bátran ajánlható a nagy múltú fotószerkesztő webes változata.


Az interneten több olyan alkalmazás is elérhető, amelyek egy-egy speciális funkcióra szakosodtak, ilyen például a Picreflect (az alkalmazás tükrözi a feltöltött képünket) és a Resizeimage, amely egyszerűen annyiban áll rendelkezésünkre, hogy kicsinyíthetjük/nagyíthatjuk vele az adott fotónkat.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.