Hirdetés

Nem indul a CD



|

Hirdetés

Bármilyen CD-t teszek be, a rendszer nem reagál rá, az Intézőben nem frissül még a címkéje sem. Feltelepítettem a TweakUI XP-s verzióját, de az sem segített. Hol tudnám visszakapcsolni ezt a funkciót?A Windows 95 megjelenésével azzal igyekeztek könnyíteni a kezdő felhasználók életén, hogy bevezették az automatikus indítás lehetőségét. Habár ez ugyanúgy használható merevlemezek esetén is, főleg CD-ROM-olvasóknál találkozhattunk vele: a lemez berakása után a rendszer beleolvas annak tartalmába, majd ha megtalálja az autorun.inf állományt, akkor annak tartalmát értelmezi, és automatikusan elindítja azt az állományt, amelyre az hivatkozik. Ezt a szolgáltatást a Windows különböző verzióiban egyre inkább továbbfejlesztették, így ma már ott tartunk, hogy a Windows XP tetszőleges, akár üres írható CD berakásakor feldob egy ablakot, hogy mi mindent kezdhetnénk vele. Sokak számára ez inkább zavaró, mint hasznos, de viszonylag egyszerűen kikapcsolható, mint ahogy erről már volt is szó Segélyvonal rovatunkban.

Előfordulhat azonban, hogy éppen az ellenkezőjét szeretnénk: a váratlanul meghalt automatikus indítás visszaállítását. Az XP-ben ez nem szokatlan jelenség, noha pontos magyarázattal nem tudunk szolgálni, mi okozza - valószínűleg valamilyen rendszerhangoló segédprogram (talán épp a TweakUI) rosszul ír be valamit a rendszerleíró adatbázisba. Ennek hatására a rendszer nem reagál többet a CD-cserére: az Intézőben változatlan marad a címke, sőt sok esetben a CD-t megnyitva még az előző tartalmát látjuk az ablakban. Ennek javítására adott ki a Microsoft egy igazán apró, alig 80 kilobájtos kis programot Autoplay Repair Wizard néven. Telepíteni sem kell, kis mérete folytán akár flopiról is használható. A program több lépésben ellenőrzi a rendszerleíró adatbázis idevágó bejegyzéseit, és javítja azokat. Az egyik lépés során még egy olyan CD-t is kér, amely behelyezéskor automatikusan elindul. Mire végzünk a varázslóval, máris helyreáll a régen megszokott rend.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.