Hirdetés

Nem kapott vízumot a kínai WLAN csoport



|

Hirdetés

Az incidens azonban kérdéseket vetett föl Kínában az amerikai kormány elkötelezettségével szemben, ami az ázsiai ország technológiai standardok lefektetésében való nagyszabású részvételét illeti. A Kínai Szélessávú Vezeték-nélküli IP Szabványok Csoportjának (BWIPS) hat fős különítménye az Orlando-ban, november 11-én megrendezett WLAN-szabványokkal kapcsolatos csúcstalálkozón szerettek volna részt venni, amelynek fő szervezői a Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektro-technikai Bizottság (IEC) - mondta Liu Chaoyang, a pekingi csoport szóvivője. A BWIPS az a csoport, amelyet a "WAPI" biztonsági protokoll kifejlesztésével megbíztak. Ez a protokoll képezi majd a vitatott kínai WLAN szabvány szívét. Mielőtt áprilisban megszülettek volna a WAPI-alapú szabvány implementálásával kapcsolatos tervek, félő volt, hogy megoszthatná a WLAN termékek piacát, mert első látásra úgy tűnt, a protokollt használó termékek nem lesznek kompatíbilisek a világon már széles körben elterjedt IEEE802.11 WLAN szabvánnyal (Wi-Fi).

Az incidens három nappal a találkozó előtt történt, amikor a csapat négy technikusát értesítette a pekingi amerikai követség, hogy a vízumkérvényeiket elutasították. A csapat két nem-technikus reprezentánsa ezzel szemben megkapta a beutazási engedélyt, így részt is vehettek a csúcstalálkozón. "Az ISO szabályzatából adódóan a vízumok elutasítása elfogadhatatlan a szervezet tagállamai számára" - mondta Liu. A kínai delegáció hivatalos panaszt emelt az incidenssel kapcsolatban, amelyet számos tagállam, és néhány amerikai cég is támogatott. Liu azt illetően nem bocsátkozott spekulációkba, hogy miért nem engedték be az országba a négy technikai reprezentánst, de felvetette a kérdést, hogy az amerikai hatóság viselkedése vajon nem az USA ellenzését reflektálja-e a WLAN-szabványok kialakításában való kínai részvétellel szemben.

A vízum-kérvények adatai bizalmas információnak számítanak. A kérvények elutasításának leggyakoribb okai közé tartozik, hogy a jelentkező nem mutat fel elég bizonyítékot arra, hogy később vissza is akar térni hazájába, valamint az, hogy az USA kormánya valamely technológia kiszivárgását szeretné megakadályozni - mondta el Kelly Shannon minisztériumi szóvivő. Az USA bevándorlási és nemzetiségi törvényei szerint a külföldi látogatókra addig tekintenek úgy, mint emigránsokra, amíg be nem bizonyítják a hazatérési szándékukat. "Ha valaki nem alakított ki megfelelő szálakat a hazájával, akkor elutasíthatják." - magyarázta Shannon. A technológia-transzfer szabályok értelmében az amerikai hatóságok akkor is megtagadhatják a vízum kiállítását, ha attól tartanak, hogy a beutazó személy más országokba "szállíthatna" bizonyos technológiákat. Bármi is legyen az oka a vízum-incidensnek, látszólag szemben áll az USA hivatalos kereskedelmi szándékaival.

Márciusban az amerikai kormány képviselői, beleértve Colin Powell államtitkárt és Donald Evans kereskedelmi titkárt, levelet írtak Zeng Peiyan kínai miniszterelnök-helyettesnek, amelyben az állt, hogy az amerikai kormány több részvételt remélt Kínától a technológiai szabványokkal kapcsolatos nemzetközi vitában. Liu szerint az eset nem fogja Kínát eltéríteni a nemzetközi szabványok kialakításában való részvételtől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.