Hirdetés

Nem lesz 4GHz-es Intel Pentium



|

Hirdetés

A csütörtöki döntés - miszerint a 4GHz-es Pentium 4 processzor lekerül a cég megvalósítandó terveinek listájáról - is azt bizonyítja, hogy az Intel egyszer és mindenkorra megszabadult a gyorsasági mániájától.

Az Intel gyártási tervei közt fennmaradó egymagos asztali processzorok a 3.8GHz-es sebességen fogják elérni maximumukat, így végül nem lépve át az Otellini által 2003 novemberében beígért 4 GHz-es küszöböt. A cég a jövőben több cache-memória, és új támogatási funkciók hozzáadásával kívánja növelni az egymagos chipjeit. Az elemzők szerint ezzel a döntéssel a rövid gyártási határidőknél fellépő processzor-hiány is csökkenni fog. Abban a hitben, hogy az ügyfelek nem lennének képesek megérteni a processzorok teljesítményének egyéb szempontjait, az Intel és riválisa, az AMD évekig a maximális órajelet tartották egy processzor legfontosabb mércéjének. Az AMD azonban 2001-től az órajel felemelése helyett inkább az egy számítási ciklus alatt elvégzett teljesítményt kezdte el megnövelni; míg az Intel csak nemrégiben változtatta meg marketingstratégiáját. Megkezdte egy, a processzorok adatait összefoglaló rendszer bevezetését, és erősítette az ügyfelek tájékoztatását is ezzel kapcsolatban.

Az Intel jelenlegi, Prescott Pentium 4 kialakítás szerint egy még gyorsabb processzor akár végül 115 wattnyi energiát is fogyaszthatna. Ha a gyorsaság növeléséről van szó, akkor legtöbbször a cache memória megnövelése a legkézenfekvőbb megoldás. Egy 2 megabájt cache-vel rendelkező 3.8GHz-es Pentium 4 processzor valószínüleg jobban teljesít, mint egy 4GHz-es processzor, amelyben csupán 1 megabájt cache van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.