Hirdetés

Nem szűnik meg a kedvezményes internet



|

Hirdetés

Reagálva a távközlési szolgáltató lépésére, az internetes társadalom megmozdulásokat szervezett, sőt még a Matáv és az új kormányzat is foglalkozott a problémával. A Matáv azzal indokolta a Mindenkinek csomag megszüntetését, hogy már betöltötte a neki szánt szerepet, vagyis széles körben megismertette az embereket az internet használatával és továbbiakban a liberalizált piacon, nem kívánja felvállalni az ebből adódó veszteségeket. A kormányzati oldal célja az, hogy biztosítsa a lakosság minél szélesebb körének az internet-hozzáférését, ugyanis az elektronikus kereskedelem, ügyintézés, információszerzés jelentős lendületet adhat a gazdaságnak, de ehhez el kell érni az internet-felhasználók számának egy kritikus értéket. Mivel az állam stratégiai célja közé tartozik az internet-hozzáférések számának növelése, mindenképpen részt kell vállalnia távközlési költségekből, hogy csökkentse a lakosság ilyen irányú terhét. A költségátvállalásnál felmerül a kérdés, hogy a szolgáltató milyen mértékű árat határoz meg a hozzáférésnek, ugyanis a dotáció miatt az ő érdeke a minél magasabb ár. A kormányzat által javasolt és megvalósított fele-fele arányú költségmegosztás reálisnak tűnik, viszont kérdéses a szolgáltató által hozzájárult összeg tényleges meghatározása. Mindenképpen kedvezőnek tűnik, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium fel kíván lépni a felhasználók érdekében a távközlési szolgáltatókkal szemben, és ez által biztosítani szeretné az információs társadalommá válás feltételeit. A minisztérium mostani intézkedése kb. 3 Mrd Ft költségvetési hozzájárulást igényel.

Az új megállapodás szerint két kedvezményes csomag lesz, egy havi 15 és 40 órás internet-hozzáférést biztosító. A 15 órás csomagban a kiterjesztett kedvezményes időszakban (hétköznap 16-24h, hétvégén és munkaszüneti napokon 7-24h) a telefonálás díja 1,72 forint percenként és ehhez hozzájön az internetszolgáltatás díja, melynek ára 2000 Ft, vagyis a teljes havi költség kb. 3500 Ft. A 40 órás csomag esetén a telefondíj 4000Ft, vagyis percenként 1.66 Ft és ehhez hozzájön az internetszolgáltatás havi díja, ami bruttó 4500 Ft, tehát a teljes költség egy hónapra 8500Ft.
A korábban bemutatott két csomagon kívül bevezetésre kerül egy 0.00 óra és 07.00 közötti kedvezményes internet-hozzáférési tarifa mely percenként 50 fillér lesz.
Az internetnezők érdekeit képviselő Netért egyesület üdvözölte az új megállapodást, de ezt a megoldást nem tartja megfelelőnek az összes internetező számára, ezért hosszútávon az átalánydíjas előfizetést tartják elérendőnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.