Hirdetés

Német felhördülés másolási illeték ügyben



|

Hirdetés

A Süddeutsche Zeitung hétvégi számában megjelent interjúban Brigitte Zypries közölte, hogy a kormány esetleg bővíti a szerzői jogi törvényt, és kiterjesztik az adót minden olyan eszközre, amely jogvédett anyag másolására képes, nemcsak másolókra, lapolvasókra és CD írókra. A megjegyzés azonnal válaszra sarkalta a német informatikai szövetséget, a BITKOM-ot, amely hétfői közleményében üdvözölte a kormány törekvését, hogy a szerzői jogi törvényt összhangba akarják hozni a technológia fejlődésével, de ellenzi, hogy megadóztassanak minden digitális eszközt mint olyat.

A Bitkom szerint jogos az adó a specifikusan másolás céljára készülő eszközökre, de harcolni fog a jövőben is az ellen, hogy olyan eszközöket is a törvény hatálya alá vonjanak, amelyek képesek ugyan digitális másolatot készíteni - például a PC-k és a nyomtatók -, de nem ez az elsődleges céljuk. Hétfőn a minisztérium nyilatkozatot adott ki, hogy a kormány nem tervez új adót, de szeretnének egyértelmű útmutatóval szolgálni a jogvédett anyagok másolására képes eszközök használatával kapcsolatban. Ha emelnék is az adót, ennek összege nem lesz olyan magas, hogy versenyhátrány okozzon a gyártóknak - tehát nem kell arra számítani, hogy egy 50 eurós nyomtató után 5 eurót kell majd fizetni.




Tavaly a szerzői jogvédő társaság, a VG Wort keveredett vitába a Fujitsu Siemensszel ugyanerről, mert a jogvédők 30 eurót tartottak volna méltányosnak minden PC és nyomtató árához is hozzátenni. A vitába közvetítőként bekapcsolódó szabadalmi hivatal ezt 12 euróra csökkentette volna, amit a vevőnek a 16 százalékos áfa mellett kellene kifizetni. A Bitkom szerint ez évente 70 millió euróval növelné a vásárlók terheit. A vita a müncheni állami bíróságon folytatódik tovább.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.