Hirdetés

Nokia 6020/6021 - kiegyensúlyozott középkategória



|

Hirdetés

Bár a Nokia 6230 manapság használtan, tartozékokkal és megkímélt állapotban 40 ezer Forintért elvihető, azért még is csak az az igazi, ha az ember vesz egy zsír új, karcmentes készüléket. Számukra jelenthet egy kiváló alternatívát a Nokia 6020, amely véleményem szerint kifejezetten szépre sikeredett és az ára sem egetverő. A teszt írásnak időpontjában a Nokia 6020 kártyafüggetlen ára 50 ezer Ft körül mozog. Külső megjelenés A telefon a gyártótól kissé szokatlan módon rendkívül egybe van. Ez a megállapítás nagyban köszönhető a nem egy darabból álló hátlapnak, amelynek cserélhető része nem a komplett telefont fedi le. Így a pontos illesztéseknek és a minőségi anyagoknak hála nem kell tartanunk lötyögéstől és egyéb nemkívánatos mozgásoktól. A telefon kifejezetten szépre sikerült, elegáns megjelenését nagyban növeli az "U" alakú króm körív, amellyel igen ritkán találkozhattunk eddig Nokia készülékeken. A Nokia 6020 könnyű, kisméretű, kényelmes a használata. Kijelző Bár a készüléket még tavaly ősszel mutatta be a Nokia, szinte már botrányos, hogy ezt az alacsony felbontású TFT LCD-t még meri használni a finn gyártó. A napfényben szinte tökéletesen láthatatlan és amúgy is gyenge fényerővel rendelkező LCD mindössze 128x128 képontott tud megjeleníteni, és az ehhez párosuló 65 ezer szín sem egetverő. A homályos képen túl még a színekkel és az élekkel sincs közeli barátságban a kijelző, túl azon, hogy ilyen minőség mellett élvezhetetlen a menürendszer, de az elkészült fotók is sokszor felismerhetetlenek. Rendben van, hogy ez egy aránylag régen bemutatott készülék, ráadásul olcsó is, de remélhetőleg hamarosan már minden Nokia teelefon 208x208 pixeles képernyővel fog rendelkezni. Kezelőszervek A Nokia 6020 gombjai sajnos teljes felújításon estek át a 6230-hoz képest, pedig sokkal hasznosabb lett volna, ha az előd billentyűzetét örökli a készülék. A kissé pontatlan numerikus billentyűk használatát még az 5 állású joystick sem könnyíti meg, hosszas Bounce-al történő játék után egészen biztosan fájni fog az ujjunk. Menürendszer, szolgáltatások A Nokia jól megszokott menürendszerében, a Series 40-ben, ezúttal sem kell csalódnunk, könnyen tanulható, áttekinthető. A szervező szolgáltatások szinte egy az egyben megegyeznek a Nokia 6230-ból már megismert lehetőségekkel, így a számos szolgáltatással rendelkező naptár éppúgy megtalálható benne, mint a számológép, a jegyzet vagy a teendők.
A névjegyzék is sokoldalú, egy-egy névhez szinte korlátlan mennyiségű adat rögzíthető. A több telefonszám mellett e-mail és levelezési címet, faxszámot, web elérhetőséget és még egy rövid jegyzet is rögzíthetünk a dinamikus telefonkönyvbe. Az extra szolgáltatások között találhatjuk az infra portot és az EGDE technológiát, amellyel jóval gyorsabban tölthetünk le adatokat a WAP-ról. A Bluetooth csak a Nokia 6021-ben található meg, a két telefon között számottevő különbség nincs. Meglepő módón a telefon Push To Talk szolgáltatással is föl lett szerelve - segítségével adóvevőt varázsolhatunk mobilunkból, csak kár, hogy Magyarországon egyelőre nem lehet használni. Hiányosságok egész sora A Nokia 6020 kapcsán nehéz írni a forradalmain új szolgáltatások tárházáról, viszont annál könnyebb felsorolni a hiányosságokat. A VGA kamera az árkategóriához képest nem meglepő, talán még korai is lenne megapixeles optikát követelni egy ilyen készülékbe. A maximálisan 15 másodperces videófelvétel készítési lehetőség már egy kicsit kiábrándítóbb, érthetetlen, hogy miért nem lehetett korlátlanra állítani. A multimédiás képességek további súlyos hiányosságai között említhető a korábban standardnak számító FM rádió mellőzése és természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy MP3 lejátszó sem került a telefonba, így a zenehallgatás mindenféle lehetőségétől megfosztott bennünket a gyártó. Multimédia A telefon a polifonikus csengőhangok mellett egy hangrögzítővel és egy beépített VGA kamerával rendelkezik. A 640x480 pixeles képek készítésére alkalmas optika szoftvere rendelkezik önkioldó funkcióval, amelynek ideje nem állítható, így meg kell elégednünk a 10 másodperces visszaszámlálással. A kamera hangot legnagyobb örömömre ki lehet kapcsolni. Az elkészült fotók minőségét csak kiválóra érdemes állítani.
Bluetooth hiányában csak infra porton vagy MMS-ben küldhetjük tovább szerzeményeinket. Fotóinkat keretekkel és szövegekkel színesíthetjük. Az elkészült fotók minősége közepes, a végeredmény sokszor életlen és csak erős természetesen fényben érdemes használni. Mobilfény, fehéregyensúly beállítás és digitális zoom funkció nincs a telefonban. Az optika alkalmas mozgófilm rögzítésére hanggal együtt, maximális 15 másodperc erejéig. Vélemény Örvendetes, hogy hosszú idő után ez az első Nokia készülék, amely a 3310-hez hasonlóan, kvázi ütésálló borítással lett fölszerelve, és ebből kifolyólag nyugodtan dobálhatjuk a ház stabil marad. A megnyerő és elegáns külső a kategóriához képest mindenképpen feltűnő pozitívum, a 4 napig működő akkumulátor már talán kevésbé. Az érhetetlen hiányosságok (FM rádió, MP3 lejátszó, szörnyű kijelző) mellett néhány meglep szolgáltatás is megtalálható a telefonban, így az egyre népszerűbb EDGE technológiával gyorsabb WAP elérést, a Push To Talk-tól pedig walkie-talkie alapú rádióbeszélgetéseket folytathatunk. Utóbbi lehetőséget hazánkban még egyik szolgáltató sem támogatja, de ha információink nem csalnak, akkor hamarosan a T-Mobile felhasználók lehetnek az elsők, akik kipróbálhatják az adóvevő funkciót.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.