Hirdetés

Nokia 6170 - Álarcba öltözve



|

Hirdetés

Az ember azt hinné, hogy ez egy komoly funkciókkal ellátott divat telefon. Ehhez képest nem rendelkezik Bluetooth-szal, nem bővíthető a memóriája, nem támogatja az MP3 formátumú fájlokat. De ettől még persze nem dől össze a világ, csak manapság meglepő, főleg a készülék külseje és ára alapján többet várnánk el. Kezünkbe véve Szóval mielőtt mindenkinek elvenném a kedvét újoncunktól, megnyugtatásként mondom, hogy azért a középkategóriás telefonok között tökéletesen helytáll. A gyártó, ha ki is hagyott pár ma már megszokottnak mondható funkciót, ennek ellenére egy megbízható mobillal jutalmazta meg a piacot. Formailag egy megnyerő, elegáns kivitelű készülék (méretei: 88 x 46 x 22 mm), mely 121 gramm súllyal rendelkezik. A telefon egyes elemei rozsdamentes acélból készültek, bár az utóbbi tulajdonságot maximum azok tudják kihasználni, akik mindennap megfürdetik a készüléküket. A Nokia továbbra sem tud klasszikus kagyló alakú telefont gyártani, és a 6170 továbbra is csak egy szimpla kettényitható modell, amelynek nyitó mechanikája ritka rossz minőségű anyagokból készült, sőt, ha szemfülesek vagyunk apró réseket vehetünk észre az alkotó elemek között. Kicsit az volt az érzésem, hogy ezek az anyagok így ebben a formában nem férnek meg egymás mellett: az igénytelen műanyag és acél elemek között már jelentkeztek az első rések és torzulások. A telefon oldalán található funkció gombok nehezen használhatók, kicsik és erőből kell őket megnyomni. Két kijelzőt kapott, a külső 96 x 65 képpontos és 4096 színű. Billentyűzet terén igazán nagy kifogásolni való nincsen - jól kezelhetőek és nagy méretűek -, talán az ötirányú navigációs gomb okozhat némi bosszúságot használójának. Az elrendezésük a régi megszokott Nokia módon történt. Kijelző Egy pillanatra még azt hittem, hogy a Nokia átlépi saját árnyékát, és annak ellenére, hogy nem okostelefonról van szó, a megemelt felbontású belső kijelző a pozitívumok közé fog kerülni. A 128x160 képpontos felbontás valóban nagyon az eddigi 128x128-hozz képest, de a továbbra is 65 ezer szín megjelenítésére képes megjelenítő még nem az igazi. Képzeljük el a Nokia 6230 képernyőjét egy kicsit nyújtottabb verzióban és enyhén több fényerővel, és már közel is járunk az igazsághoz. A színek továbbra sem olyan varázslatosak, mint a Motorola vagy Sharp telefonok esetében. A külső kijelző 4096 színű, 96x65 pixeles felbontás mellett, a korai Siemens és Nokia időket idézi, véleményem szerint elegánsabb megoldás lett volna egy szép kék háttérszínű, de monokróm megjelenítő alkalmazása. Menü Menürendszere hagy némi kívánnivalót annak ellenére, hogy választhatunk az ikonos illetve a listás megjelenítés között. Már azt is lehetővé tették (Nokia), hogy az ikonos megjelenítés során egyszerre kilenc menüpont legyen elérhető, ne csak egy. A bibi, hogy nem valami finom megoldással. Tehát a grafikai megjelenítésen is lehetne javítani.
Üzenetek: e-mail, SMS, amelyből 150 db darabot tudunk eltárolni); MMS 3 MB tároló kapacitással és videó/kép/hang küldési lehetőséggel darabonként maximum 100 Kbyte-os mérettel; hangüzenet, üzenetszámláló, az utóbbi a bejövő és az elküldött üzenetek számát mutatja meg értelemszerűen. Prediktív szövegbevitel és csoportos sms (egyszerre 6 darab) küldés lehetősége adott. Névjegyzék, Hívásinfó, Beállítások, Galéria: fotók, videók, témák, képek, hangok és hangfelvételek. Média: kamera, médialejátszó és hangrögzítő. Az Adóvevő a Push To Talk szolgáltatást rejti magában, amely hamarosan Magyarországon is elérhető lesz, és így telefonunkkal, mint egy walki talkie készülék tudunk majd kommunikálni. Szervező: ébresztőóra, naptár, teendők, jegyzetek, szinkronizálás, mobiltárca, számológép, stopper és időzítés. A naptár havi, heti és napi bontása is lehetséges, amelyre nem lehet panaszunk. Maximum 250 bejegyzésre van hely. Alkalmazások: játékok (Beach Race, Puzzle, Backgammon II) és Gyűjtemények menüpontokat tartalmazza. A Javaa 2.0-t támogató Nokai 6170-re 128 Kbyte méretű alkalmazásokat tölthetünk le. Valószínűleg funkciók hiányában, a memória bővíthetőségének se adtak lehetőséget a tervezők, így egyben a minimális és a maximális kapacitása a Nokia 6170-esnek mindössze 3 MB. Mindenki döntse el saját maga, hogy szerinte ez a méret elegendő-e vagy sem a telefon kihasználásához. Adatkommunikáció Hol jár a Bluetooth? Igen, a Nokai újabb agyonreklámozott készüléke sem rendelkezik a "kékfog" vezetéknélküli technológiával érthetetlen módon. Óriási örömömre szolgált, hogy a Nokia nem bízza a véletlenre a manapság szélessávú mobil internetnek nevezett megoldás népszerűsítését, a GPRS-nél akár háromszor gyorsabb letöltési sebességre képes EDGE (Class 10) technológiát, amellyel ideális körülmények között 2336 Kbit/sec-et érhetünk el. A Pannon és a T-Mobile hálózatában már könnyedén elérhető szolgáltatás jóval élvezhetőbbé teszi a WAP oldalak nézegetését (WAP 2.0 xHTML) vagy multimédiás tartalmak letöltését. A kisméretű infra port megfelelően működik oda és vissza egyaránt, alkalmas képek, videók és hangfájlok fogadására is. A PopPort felület segítségével kapcsolatot létesíthetünk számítógépünk és a Nokia 6170 között.
Kamera és hang A négyszeres digitális zoom funkcióval rendelkező VGA kamerával meglepően éles és színekkel teli képeket lehet készíteni, amelynek felbontása 640 x 480. Egy videó (3GPP) maximális hossza 3MB-ig terjedhet. A készülék MIDI és AMR fájlokat támogatja. A telefon maximum 40 szólamban csendülhet fel. Legnagyobb bánatunkra FM rádió és MP3 lejátszó egyaránt nem került a készülékbe. Az utóbbi hiánya a csengőhang kiválasztásánál is sajnálatos. 10 névhez csatolhatunk hangazonosítót, melynek segítségével tudjuk gyorsítani a hívás kezdeményezését. A 40 szólamú csengőhangok sajnos igen közepes minőségben szólalnak meg a hangszóróból. Összegzés Világossá válik, hogy a háromsávos (900/1800/1900) Nokia 6170 tudásban csak középkategóriás versenyzőként említhető meg a mobilok világában. Az FM rádió és az MP3 lejátszó a Bluetooth-al egyetemben nagyon hiányzik a készülékből, de az igénytelen műanyagok sem segítenek túlzottan sokat a helyzeten. A telefonból az aktív kampánynak köszönhetően egyre többet látni az utcákon, de ettől még nem kielégítő az ár/érték aránya. Az akkumulátor simán bírja akár 3 napig is.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.