Hirdetés

Növekedett az adatbáziskezelők forgalma



|

Hirdetés

"Nem kérdéses, hogy a trend kedvező, azonban ha figyelembe vesszük az árfolyam változását, a növekedés mértéke már nem olyan nagy" - mondta Carl Olofson, az IDC elemzője. A relációs adatbázis kezelők királya tavaly is az Oracle volt, a cég 41.3 százalékos részesedést szerzett, ez némi javulás az előző évhez képest. A második helyet az IBM szerezte meg, a piac 30.6 százalékát kaparintotta meg, míg a Microsoft lendületes növekedés után 13.4 százalékos befolyást szerzett. A redmondi vállalat 11 százalékkal növelte eladásait. A Sybase és az NCR egyaránt 3.1 százalékos részesedést tudhattak magukénak.

A tavalyi év volt sorozatban a második, amikor az adatbáziskezelők piaca növekedett, 2001 és 2002 között ugyanis 2 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Olofson előrejelzése szerint az elkövetkező években a verseny főképp a középvállalati szegmensben lesz erős, ez pedig a Microsoft számára "hazai pályát" jelent, a cégnek már most is jelentős számú ügyfele van ezen a területen. A cégeknek emellett figyelniük kell a nyílt forrású megoldásokra (pl. MySQL), amelyek egyre nagyobb fenyegetést fognak jelenteni.




Egyes hírek szerint a nyílt forrású szoftverek támadását elkerülendő a Microsoft meg fogja nyitni saját adatbáziskezelőjének, az egyelőre Yukon kódnéven fejlesztett SQL Server 2005-nek a forráskódját.
Elemzők véleménye szerint a Microsoft sokat nyerhet abból, ha kiszolgálóplatformjának egyes darabjait nyílt forrásúvá teszi, hiszen egyfelől mindenki megbizonyosodhat arról, hogy nincsenek benne hátsó ajtók, szándékos teljesítménycsökkentő funkciók, valamint a szoftver biztonságossága is könnyebben bizonyítható, és a mégis előforduló hibák kiszűrése és kijavítása könnyebb feladattá válna.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.