Hirdetés

Nvidia chipkészletek Intel processzorokhoz



|

Hirdetés

A megállapodás keretében az Nvidia megkapja az Intel "front-side bus" kialakításának licencét, cserébe az Intel pedig az Nvidia magas szintű grafikai technológiájának szabadalmait fogja licencelni. A megállapodás anyagi részleteit nem fedték fel a cégek.

"Az Intel-alapú PC-fogyasztók most már rendelkezni fognak azzal a választási lehetőséggel, hogy az Nvidia nForce chipkészletét használják gépeikben" - nyilatkozta Chuck Mulloy, az Intel egyik szóvivője. Az Nvidia első, Intel processzoroknak szánt chipkészleteinek megjelenése a 2005. év februárja és áprilisa közötti időintervallumban várható. Bár a két cég központjai csupán néhány mérföldre fekszenek egymástól a kaliforniai Santa Clara-tól, a pénteki megállapodást megelőzően az Nvidia és az Intel a processzor-gyártó Pentium III-korszaka óta nem dolgozott együtt. Az Nvidia elsősorban az otthoni PC-k számára készít grafikai processzorokat, de emellett az Advanced Micro Devices (AMD) "Athlon 64" processzorainak legnagyobb chipset készítője is egyben, valamint a Microsoft XBox játékkonzol chipkészletét is a cég hozta létre, amely az Intel Pentium III processzorát használja.

Az Intel lapkái egy úgynevezett front-side bus-on keresztül kötik össze a processzort a memóriával. Ez azt jelenti, hogy a processzor-memória interfész bonyolult részeit nem a processzor, hanem az alaplapon található lapkakészlet tartalmazza. Az AMD legújabb processzorai ezzel szemben egy beépített memória-vezérlővel rendelkeznek, amely közvetlenül köti össze a két komponenst. Azoknak a cégeknek, amelyek az Intel processzorai számára kívánnak lapkakészleteket gyártani, előbb meg kell szerezniük a front-side bus csatoló licencét. Bár a Via Technologies, az ATI Technologies és a Silicon Integrated Systems (SIS) is készít chipkészleteket az Intel termékei számára, a legnagyobb lapkakészlet szolgáltató maga a gyártó. A processzoraihoz használatos chipkészletek piacának körülbelül 70 százalékát az Intel birtokolja, így az Nvidia-nak a maradék 30 százalékon kell osztoznia az ATI-al, Via-al és az SIS-el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.