Hirdetés

Nyílt levél a megszüntetett ADSL szerződésekről



|

Hirdetés

Nyílt levél

Címzettek:
Informatikai És Hírközlési Minisztérium, Kovács Kálmán miniszter úr, Nemzeti Hírközlési Hatóság, Pataki Dániel elnök úr, Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjének Hivatala, Juhász Károly úr, Magyar Telekom Rt., Dr. Straub Elek elnök-vezérigazgató úr, Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE), Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT),

Másolatot kapja:
T-Online Rt., Simó György vezérigazgató úr,

Tárgy: T-Online etikailag kifogásolható magatartása ADSL előfizetőivel szemben


Tisztelt Címzettek!

Mint ismeretes a napokban Magyarország piacvezető Internet-szolgáltatója a T-Online) korábbi nevén Axelero Internet Rt.) etikai és jogi szempontból erősen kifogásolható lépést tett; nevezetesen körülbelül ötven előfizetőjének 60 napos felmondási idővel megszüntette addigi ADSL szerződését.

Az indoklásban gazdaságossági szempontokra hivatkozott a levél, majd, és amint ezt később Simó György vezérigazgató úr az online médiának kifejtette, kiderült, hogy az érintett, korlátlan adatforgalmi szerződéssel rendelkező felhasználók túl sok adatot (150-250 Gigabájtot havonta) forgalmaztak a szolgáltató hálózatán.


Tudvalevő, hogy a Magyar Telekom Rt. (korábbi nevén Matáv Rt.), a T-Online Rt. anyavállalata, több ízben is sávszélességet duplázott az ADSL előfizetők részére. Ezzel lehetővé vált, hogy az előfizetők a fent megadott 150-250 gigabájt akár háromszorosát, bizonyos esetekben ötszörösét is forgalmazzák egy hónapban. Szerződés szerint természetesen – mivel a T-Online az Otthon csomagot (is) korlátlanként reklámozza, – kizárólag a technikai korlátok szabhat(ná)nak határt az ADSL felhasználóknak. Azt természetesen nem vitatjuk, hogy jogszerű a felmondás, de az indoklása az összes körülmény ismeretében elfogadhatatlan.

Az Internet fejlődésének jelenlegi szakasza a multimédiás tartalmak fele mutat: pl. online rádió és tévé, és ezek minőségi javulására, ezen intézkedés azonban falat épít a fejlődés vívmányainak kihasználása és a felhasználók közé.

Jelen esetben, azonban a szolgáltatás teljes kapacitásának 30%-os kihasználásáért bontottak szerződést az ügyfelekkel, minden előzetes figyelmeztetés nélkül, tehát példát statuálva ezáltal, tudatták a többi ügyféllel, hogy a szolgáltatás túlzott kihasználása szerződésbontást von maga után.

Ez az intézkedés álláspontunk szerint súlyosan veszélyezteti az előfizetői jogbiztonságot, mivel az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) és az előfizetői szerződés nem tartalmaz semmilyen kitételt azzal kapcsolatban, mi tekinthető a szolgáltatás túlzott használatának. Súlyos körülménynek tekintjük továbbá, hogy a szerződés felmondását nem előzte meg semmiféle figyelmeztetés, és nézetünk szerint nem elvárható az előfizetőtől, hogy a szolgáltatás igénybevétele során figyelembe vegye a Szolgáltatónak saját működésére vonatkozó gazdaságossági szempontokat.

Úgy véljük, felesleges hosszasan ecsetelni milyen etikai, jogi és fogyasztói aggályokat vet fel a fenti intézkedés, nem beszélve arról a lehetőségről, ha és amennyiben a legnagyobb szolgáltató ezt ilyen formában konzekvenciák nélkül megteheti, ez milyen jövőbeli folyamatokat jelezhet előre.

Kérjük a fentiek alapján a címzettek segítségét, hogy saját hatáskörükben indítsanak vizsgálatot. Célunk, hogy a nevezett felhasználók szerződését ne szüntesse meg a szolgáltató, illetőleg, hogy a jövőben se élhessen hasonló eszközökkel, sem a T-Online Rt. sem más szolgáltató.


Üdvözlettel:


Németh Attila
NETÉRT Egyesület
- elnök -
+3630 9325 720

Kóczán Péter
Internet Fejlesztési Alapítvány
- A Kuratórium elnöke –
+3630 9586 900

Balsai Péter
Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesülete
- elnök -
+3620 9366 228
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.