Hirdetés

Szuper-gyerekeket képző iskola nyílt Jászfényszarun



|

Hazánk első SMART Schoolja mintaként szolgálhat a magyar oktatás reformja során.

Hirdetés

A hazai oktatási rendszer számos súlyos problémával küzd, az egyik legáltalánosabb gondnak talán az nevezhető, hogy a tananyag mennyiségének folyamatos növekedésével párhuzamosan nem fejlődnek az oktatási metódusok.

A helyszínen jártunk, ahol dr. Facskó István, a Samsung Electronics Mgyar Zrt. elnöke nyilatkozott nekünk.

Régebben a kevesebb tananyag fejekbe verésére jobbára racionális mennyiségű idő jutott, azonban a tanárok manapság inkább csak csendben pánikolva próbálják valahogy megugrani a lécet.

Hirdetés


Szerencsére a tankönyvek vastagsága mellett a bennük található információk prezentációs lehetőségei is folyamatosan bővülnek, ám hazánkban nagy a lemaradás ezen a téren. Nem csak a szükséges eszközök meglétéről van szó, de a készen elérhető tananyagok is kívánnivalót hagynak maguk után; nem várható el az amúgy is leterhelt tanároktól a problémák proaktív megoldása, különösen ha a kivitelezés túlmutat a tudásukon és lehetőségeiken.


Éppen ezért pozitív fejlemény, hogy csütörtökön a bő 5600 főt számláló Jászfényszarun a helyi önkormányzat és a Samsung együttműködésének köszönhetően megnyílt hazánk első „SMART School” intézménye. Az észak-alföldi kisváros új oktatási központjának célja a tanítás hatékonyságának interaktív tananyagokkal és eszközökkel való növelése. Az új központban munkanélküli fiatalokat és 8-13 éves általános iskolásokat oktatnak.


„A jászfényszarui kisiskolásoknak lehetőségük van a Samsung SMART School révén digitális írástudás elsajátítására, [..] a digitális írástudatlanság felszámolása az egyik legfontosabb kormányzati törekvés. Informatikai tudás, informatikai oktatás nélkül elképzelhetetlen a nemzetgazdaság növekedése. Hazánk fejlődése akaratlanul is összefügg az informatika fejlődésével és erre alapozva az informatikai szemlélet fejlesztését már általános iskolában el kell kezdeni, hiszen csak versenyképes tudással lehet versenyképes gazdaságot építeni” – mondta az ünnepélyes megnyitón Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára.


Összesen két tanteremről van szó a Rimóczi-kastély ezen célból felújított részében, amelyekben két interaktív tábla és 35 darab táblagép található. Az általános iskolai tanítás keretében jelenleg 9 pedagógus heti 19 órában 95 gyermeket oktat, konkrétan magyar, matematika, egészségtan, kémia, biológia, földrajz, angol és informatika kerettantervi és szakköri tanórákat tartanak.


Az okos iskola ezen felül egy 192 órás elméleti és gyakorlati oktatás keretében állástalanoknak is megpróbál a munkaerőpiacon használható tudást biztosítani. A jászberényi Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanárai által tartott képzésen résztvevők elsősorban a Samsung eszközök elméleti és gyakorlati szervizelését tanulják.


Remélhetően a jászfényszarui kezdeményezés minél előbb univerzálisan felhasználható tapasztalatokkal fog szolgálni, így a tipikus buktatók kikerülésével, már használható segédeszközök és tudás birtokában sikerülhet végre egyensúlyba hozni a magyar oktatás elvárásait és hatékonyságát.


(Forrás: Samsung, NFM)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.