Hirdetés

Olasz nyár a statisztika tükrében



|

Hirdetés

A mobiltelefon nemrég még ugyanolyan féltett státuszszimbólumnak számított, mint a Gucci cipő, de ma már annyira hétköznapi tárgy lett, hogy némelyik hajléktalan is megengedheti magának. Annyira fontos a mobil a nemzeti lelkület számára, hogy az ISTAT, az országos statisztikai hivatal a héten külön mobiltelefon statisztikát adott közzé. Ebből kiderül, hogy 1997 és 2002 között a mobiltelefonal rendelkező családok száma 48.1 százalékkal nőtt, miközben a vezetékes telefonoké 7.4 százalékkal csökkent. Ma már az olasz háztartások 75 százalékában van mobil, míg ’97-ben ez az arány csupán 27 százalék volt. A rögzített vezetékes telefonok aránya viszont a korábbi 90 százalékról 83 százalékra esett. Ha ez a trend folytatódik a mobilok száma felülmúlja a vezetékesekét. Miközben a mobiltelefon elmaradhatatlan kellékként ott van a tengerparti homokon is, nem minden olasz élvezi a „dolce vitát” ezen a nyáron.




Aznap, amikor az ISTAT közzétette mobiltelefonos statisztikáját, az Il Messaggero c. napilap egy sokkal szomorúbb vizsgálatról számolt be. Kiderült, hogy az idén több mint 3 millió olasz csak színleli a vakációt. Azt mondják a rokonoknak és a barátoknak, hogy elutaznak, aztán feltöltik a lakást ennivalóval, videokazettákkal, és magukra zárják az lakásajtót. A megkérdezettek zömét az kényszeríti erre a hazugságra, hogy nem engedheti meg magának a költséges utazást, míg másokat egyszerűen a tömegiszony kergeti önkéntes szobafogságba. Legyenek akár igazi vagy színlelt vakációzók, az olaszoknak idén van még egy közös élményük - a perzselő hőség, amely évtizedes rekordokat döntött meg. És miközben a villany - takarékossági okokból - időről időre elmegy, ez nem akadályozza meg az olaszokat abban, hogy felhívják egymást és jól kipanaszkodják magukat a hőség kapcsán - természetesen mobiltelefonon.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.