Hirdetés

Olcsóbb volna a Microsoft, mint Linux?



|

Hirdetés

A helyzet azonban változott azóta, hogy a Microsoft megrendelt a Giga Researchtől egy összehasonlító elemzést egy webportál kifejlesztésének költségeivel kapcsolatban.

A tanulmány összehasonlította öt nagy és közepes méretű cég költségeit, amelyek a J2EE-t használták és hét nagy és közepes méretű cég költségeit, amelyek .Net alkalmazásokat használtak a munkához. A Giga elemzése szerint a nagy cégek számára a Microsoft termékekkel történő fejlesztés, telepítés és a három éves karbantartás 28 százalékkal került kevesebbe, mint J2EE/Linuxot használó nagy cégek költségei. Közepes méretű cégeknél az eltérés 25 százalékos volt. Természetesen semmi megdöbbentő nincs abban, ha egy Microsoft által rendelt tanulmány a cég termékeinek előnyeit demonstrálja a Linux-szal szemben - viszont a tény, hogy a Microsoft egyáltalán tanulmányt rendelt, elárulja a szoftveróriás aggodalmait. Okkal. Az IDC és a Gartner a közelmúltban arról számol be, hogy a linuxos kiszolgálók forgalma az év elejéhez viszonyítva 60 százalékkal nőtt, s növekedése gyorsabb, mint a windowsos szervereké.

A Giga elemzői némi racionalitást szerettek volna az érzelmektől fűtött vitába a Windows és a Linux hívei között. Egyébként a Giga vizsgálata a legnagyobb előnyt akkor találta a Microsoft termékei esetében, amikor azoknak a Linux-alapú termékeknek a költségeivel vetette össze, melyeket az Oracle és a BEA kínál. Egy nagy cég 80 ezer dollárt fizet az Oracle adatbázis szoftveréért, míg a Microsoft SQL szoftvere kevesebb, mint 40 ezer dollárba kerül. A BEA fejlesztő eszközeinek ára 60 ezer dollár, míg a Visual Studio .Net ára csupán 12500 dollár. Hasonló az arány a közepes méretű cégek esetében is. Vajon hogy néztek volna ki a költségek, ha a cégek ingyenes Linux-alapú adatbázisokat és eszközöket használtak volna?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.