Hirdetés

Önfenntartó ház egymillió forintért - fotók



|

Harmónia a természettel (ráadásul olcsón) most éppen Gyűrűk Ura féle elgondolásban adott.

Hirdetés

A képeken látható házikót, a tulajdonos Simon Dale maga tervezte, néhány barátjának segítségével építette fel. A főként természetes anyagokból készített otthon tiszteletben tartja a környezetét, és amellett, hogy fenntartható az építkezés költsége is kimondottan alacsony volt.

Forrás: simondale.com


Az építkezés legfőbb eszközei - pár egyéb szerszám mellett - egy láncfűrész, egy kalapács és véső voltak. A tervek mindenféle előképzettség nélkül születtek, egy hasonló házban tett látogatás után. Magához az építkezéshez a tulajdonos nem rendelkezett különösebb gyakorlattal, de állítása szerint az, hogy hitt magában és megvolt a megfelelő kitartása bőven elegendő volt. Jól jöttek ugyanakkor a barátok, akik segítettek megemelni egy-két nehezebb dolgot.

Négy hónappal az építkezés megkezdése után a család már be is költözhetett, és azóta is a legnagyobb kényelemben élnek. Becslések szerint 1000-1500 munkaóra fekszik az épületben, és ez idáig 3000 fontot, azaz nagyjából 1 millió forintot öltek a házba. Mivel nagyrészt saját maga építette ez négyzetméterenként csak 20,000 forint, ami a mai ingatlanárak mellett nevetségesen kevés.

Ha az ember önmaga számára tervez egy ilyen házat, az részben jó móka, ugyanakkor segít közelebb kerülni a természethez, és jobb érzés ide hazatérni, mint egy sorházba, vagy lakóparkba. A módszer könnyen eltanulható, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy olcsó, fenntartható és környezetbarát otthont teremtsenek önmaguk és családjuk számára.



Nézzük milyen előnyökkel jár egy ilyen házikó megépítése:

- A dombba ásott ház belesimul a környezetbe
- A kiásott föld és a kövek felhasználásra kerültek az építkezéskor
- A közeli erdőből olcsón szerzetek hulladék fát
- A tartóoszlopok esztétikusak és természetesnek hatnak
- A felhasznált szalma tökéletesen szigetel
- A mészvakolat elkészítése kevés energiát igényelt és lélegzik
- Szinte bármi, amire szükség van beszerezhető egy lomtalanításkor (ablak, vezetékek, vízvezeték)
- A frizsidert az alapokon keresztül érkező levegő hűti
- A vizet egy közeli forrásból szerzi egyszerű gravitációs technológiával
- A napelemek gondoskodnak az áramellátásról

Kétség nem férhet hozzá, egy tökéletes ház arra, hogy az ember elvonuljon a nagyvilág zajától, és még a kényelemre sokat adó Zsákos Bilbó sem találna benne kivetni valót.

További képek ide kattintva érhetőek el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.