Hirdetés

Online űrlap a Google adattörlési kérelmeihez

|

Az új felületen bárki kérheti a problémás találatok eltüntetését.

Hirdetés

Nemrég nagy vihart kavart az Európai Bíróság döntése, miszerint kérésre a Google-nek kötelessége eltüntetnie az olyan személyes adatokat tartalmazó keresési találatokat, amelyek nem minősülnek közérdekű információnak, nem sértik az internetezők szabad tájékozódáshoz való jogát.

Hirdetés


Pár nappal később a Google már több ezer ilyen típusú kérést kapott az EU állampolgáraitól, mára pedig elkészült az ilyen ügyek intézéséhez szükséges webes űrlap is. Ezen az ország, név és kapcsolatba lépéshez használható email mellett meg kell adni az eltüntetni kívánt tartalom webcímét, továbbá röviden el kell magyarázni, hogy az adott link miért irreleváns, idejétmúlt, vagy egyéb módon nem kívánatos.


Végül érdekes, hogy a személyazonosság bizonyítása céljából az űrlap elküldése előtt fel kell tölteni egy fényképet is tartalmazó hivatalos irat fénymásolatát vagy fotóját, többek közt személyi igazolvány és vezetői engedély is megteszi. A kérelmeket a Google munkatársai egyenként és manuálisan bírálják el.


(Forrás: 9to5Google, Google | Fotó: Cari McGee [Flickr])

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.