Hirdetés

Optikai hálózatot vett a Google



|

Most már csak azt szeretné tudnia vállalat, hogy pontosan hol is van.

Hirdetés

Jól jártak a Utah államban lévő Provo lakosai, ugyanis a Google megvette a 122 ezres város saját pénzéből pár évvel ezelőtt kiépített gigabites nethálózatát, így hamarosan elérhető lesz a komplett településen a brutálisan gyors Fiber szolgáltatás.


A vásár csupán 1 dollárjába került a Google-nek, ám ezért cserébe vállalnia kellett, hogy a következő hét évben minden háztartásnak ingyen nyújt egy 5 megabites netet, továbbá 15 évig szintén ingyen gigabites kapcsolattal látja el a város 25 közintézményét.


Az eredetileg „iProvo” néven üzemeltetett hálózat mindig is veszteséges volt, így a város részéről jó üzletnek tűnik az eladás, ám valójában árnyaltabb a helyzet. Egyrészt a beruházás megvalósítása eredetileg hitelből lett finanszírozva, így a következő 12 évben a lakosoknak évente 3,3 millió dollárt ki kell fizetniük miatta, másrészt az átalakítások miatt az iProvo-t használó speciális rendszerek életben tartása érdekében – közlekedési lámpák, rendőrségi és tűzoltósági kommunikáció – 722 ezer dollárt kell közpénzből hardveres fejlesztésekre költeni, harmadrészt pedig félretehet a város 500 ezer dollárt arra az esetre, ha a hálózatot nem találná megígért állapotban a keresőcég.


Hab a tortán, hogy Provo további félmillió dollár közpénzt elkölthet a kábelek fizikai helyének utólagos meghatározására, ugyanis a rendszert kiépítő vállalkozó nem tartotta fontosnak a megfelelő dokumentációt, így azon elhanyagolható technikai részlet még nem teljesen világos, hogy pontosan merre ásta el a hálózatot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.