Hirdetés

Orbán lányok a Soundon: egy YouTube-videó margójára



|

Az idei nyár egyik „YouTube-szenzációja” volt az a videó, amelyet a miniszterelnök lányairól készített egy szemfüles videós a Balaton Soundon. De vajon milyen jogi aspektusai vannak az ügynek?

Hirdetés

Két héttel ezelőtt nagy port vert fel a hazai közéletben az a videó, amelyet a 444.hu operatőre készített Orbán Viktor lányairól a Balaton Soundon. Az ügynek különös pikantériát kölcsönöz, hogy a YouTube előbb „felhasználói kérésre” törölte, majd nem sokkal később újra elérhetővé tette a felvételt.

Cikkükben igyekszünk körüljárni az inkriminált YouTube-videóval kapcsolatos jogi kérdéseket.

1. Szabad-e videofelvételt készíteni a Sound-on táncoló közönségről, és utána feltölteni azt a YouTube-ra?

 

Tényállás:

A Youtube-ra felkerült egy olyan videó, amelyen az Orbán lányok táncoltak két fiatalemberrel a Balaton Soundon - ennyi nagyjából az alapsztori. Aztán a videómegosztó felhasználói kérésre eltávolította a felvételt, mivel úgy találta, hogy az megsértette a feltöltésre vonatkozó felhasználói irányelveit. Nem sokkal később azonban újra feltették a videót..

Jogi háttér:

Mielőtt megvizsgálnánk a videó jogi hátterét, érdemes általánosságban is megvizsgálnunk a közterületen készült felvételek megosztásának szabályozását. A Ptk. egyértelműen kimondja, hogy képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához az érintett személy hozzájárulása szükséges. Ez alól csak a nyilvános közszereplés (nem a közszereplő!) a kivétel. Fontos, hogy a bírói gyakorlat szerint a hozzájárulásnak kifejezettnek kell lenni, és a jogosult terhére nem lehet azt kiterjesztően értelmezni. A videón annyi látszik, hogy az egyik Orbán lány egyértelműen jelezte a kezével, hogy nem járul hozzá a felvétel elkészítéséhez.

A teljes cikk ezen a linken érhető el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.