Hirdetés

Óriás jégfallal veszik körbe a fukusimai atomerőművet



|

A sérült erőmű hűtőrendszeréből még mindig szivárog a sugárszennyezett víz.

Hirdetés

Továbbra is szivárog a radioaktív víz a fukusimai atomerőmű hűtőrendszeréből. Az erőművet 2011 tavaszán egy nagyerejű földrengés és az azt követő szökőár rongálta meg, az egyik reaktor is megsérült.

Hirdetés

A japán atomenergia-bizottság szerint a helyzet kritikus, az illetékesek „vészhelyzetről” beszélnek. A sugárszennyezett víz tele van rákkeltő anyagokkal, ezért nagymértékben veszélyezteti a környéken élők egészségét.

A Bloomberg még 2013-ban számolt be róla, hogy a szakemberek merész tervvel álltak elő a szivárgás megfékezésére: egy 1,8 kilométer hosszú, földalatti jégfalat akarnak az erőmű köré építeni. A mérnökök egy speciális csőrendszer segítségével nagy mennyiségű hűtőfolyadékot fognak a földbe pumpálni, amely, ha a számítások helytállóak, megfagyasztja a talajt a létesítmény körül, és megakadályozza, hogy a sugárszennyezett víz a tengerbe szivárogjon.

A Gizmodo hétfői híre szerint az erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) a kivitelezési tervek alapján engedélyt kapott a nagyszabású projekt elindítására. A jégfalat várhatóan idén júniusban kezdik felhúzni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.