Hirdetés

Óriás napelemrendszer



|

Hirdetés

A kaliforniai Santa Rita Börtön lakói megnyugodhatnak, a közeljövőben nem kell attól tartaniuk, hogy a kaliforniai energiakrízis miatt esetleg áramszolgáltatás nélkül maradhatnak, ugyanis ez a börtön ad majd otthont Amerika legnagyobb, tetőre szerelt napelem rendszerének.

"Az utóbbi időkben már olyan magas összegek szerepeltek a börtön villanyszámláján, hogy úgy döntöttünk, egyetlen megoldás létezik csak, mégpedig, hogy napelemeket telepítünk a börtön tetőszerkezetére, vagyis a börtön hamarosan már saját maga képes lesz megtermelni a működéséhez szükséges elektromos energia egy részét. Az utóbbi időkben évenet 1 millió dollár körüli összegeket fizettünk az áramszolgáltatónak. A június 1-i energia áremeléseket követően pedig még a korábbiaknál is nagyobb összegekről szóló villanyszámlákra számíthatunk, ha nem helyezzük üzembe az új napelemes rendszert" - nyilatkozta Matt Muniz, a börtön energia programjának menedzsere, majd hozzátette, hogy a napelemeknek köszönhetően évente várhatóan 300 ezer dollárt sikerül majd megtakarítaniuk.

A 4500 napelemből álló, több mint 6500 négyzetméteres felülettel rendelkező rendszert július 15-én helyezik majd üzembe, és a tervek szerint 500 kilowatt energiát termel majd. Összehasonlításképpen egy átlagos amerikai háztartás fogyasztása 1 kilowatt körül van.

Az eddigi legnagyobb, tetőre telepített napelemrendszert a Powerlight Corporation gyártotta le, és a kaliforniai Fountain Valley-ben az Arden Realty cég üzemelteti. A korábbi csúcstartó 400 kilowatt energia termelésére képes. A világ legnagyobb, földre szerelt napelemrendszere az olaszországi Serreben található. Az Enel cég által legyártott és üzembe helyezett rendszer 3,3 megawatt energiát képes termelni.

A Santa Rita-i börtön tetejére telepített napelem esetében a kivitelezők nem alkalmaznak akkumulátorokat, ugyanis az energia ily módon való tárolása meglehetősen költséges lenne. Magyarul, amikor süt a nap, akkor van áram, amikor pedig felhős az ég, akkor nincs, vagyis a börtön bizonyos mértékben továbbra is rá van szorulva az elektromos hálózatra. A 30 évig működőképes napelemekre egyébként 20 éves garanciát vállal a gyártó, az egész rendszer pedig 4,4 millió dollárba kerül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.