Hirdetés

Örökre megváltozhatott a Microsoft



|

Tegnap végre sikerült eltörölni a munkavállalók vermes értékelőrendszerét.

Hirdetés

A munkavállalók teljesítményének objektív és tisztességes értékelése különösen egy óriáscégnél hatalmas problémát jelent, hiszen a vállalatoknak muszáj elismerniük a jól dolgozók munkáját, továbbá kiszanálniuk a naplopókat. Sajnos a Microsoftnál jó néhány évvel ezelőtt a lehető legrosszabb módszert sikerült bevezetni a munkavállalók, csoportok és részlegek értékelésére, amelyet vermes rangsorolásnak hívnak. Az elindulásának ideje nem tisztázott, de 1998-ban már biztosan működött a rendszer.

Hirdetés


A „stack ranking” lényege, hogy a munkavállalók vizsgált csoportjának 20 százaléka kiváló értékelést kap, 70 százalékuk munkáját átlagosnak bélyegzik, míg a maradék 10 százalékról leszedik a keresztvizet. Mindezt kötelező jelleggel, még ha az adott csoportban mindenki átlagon felüli munkát is végzett. A rendszer nem csak egyes kisebb-nagyobb munkacsoportokat érintett, komplett divíziókat is ez alapján ítéltek meg.


A Vanity Fair erről szóló cikkének írója kiemelte, hogy minden egyes általa megkérdezett alkalmazott a vermes rangsorolást nevezte meg a cég legnagyobb problémájaként: az értékelési módszer a munka helyett az irodai politikával való foglalkozást (az értékelést végző személyek előtti láthatóság növelését) sarkallta, bizalmatlanságot szított, minden szervezeti szinten kiirtotta az együttműködési hajlandóságot.


Keddtől kezdve a rendszer szimplán megszűnt létezni, valószínűleg az erőltetése volt a hamarosan leköszönő Steve Ballmer vezérigazgatóként valaha elkövetett legnagyobb hibája.


(Forrás: The Verge)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.