Hirdetés

Oroszország államilag ellenőrzött keresőmotort akar



|

A Szuptnyik névre keresztelt rendszert az állami telekommunikációs szolgáltató fejleszti.

Hirdetés

A jelek szerint Vlagyimir Putyin kormánya a kínai államvezetéshez hasonlóan szeretné ellenőrzése alá vonni az internetet – legalábbis erre utal, hogy sajtóhírek szerint szakembereik saját, államilag ellenőrzött keresőmotort építenek.

A Vedomosti riportja szerint a Szputnyik névre keresztelt rendszert az állami tulajdonban lévő telekommunikációs szolgáltató, a Rostelecom mérnökei fejlesztik; ha elkészül, valószínűleg ezt használják majd az orosz kormányszervezetek.

Hirdetés

A lap úgy tudja, hogy a Rostelecom több mint 20 millió dollárt ölt a projektbe. A cég megpróbálja magához édesgetni a konkurens vállalatok szakembereit: azt remélik, hogy már a jövő év elején elindíthatják az új szolgáltatást.

A The Verge szakírója szerint az állami telekomm-szolgáltatónak nem lesz könnyű dolga, ha szeretne piacot rabolni a versenytársaitól. Az orosz piacot jelenleg közel 60 százalékos részesedéssel a Yandex nevű helyi cég dominálja, a torta maradékán a Google és más nagy nemzetközi vállalatok osztoznak. „Kellő tapasztalat híján nem valószínű, hogy sikeres lesz a vállalkozás” – vázolta a helyzetet Ivan Kim, a VTB elemzője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.