Hirdetés

Oroszország: nagy bajban a Google és Facebook?



|

Új törvények szerint az orosz felhasználók adatait muszáj az ország területén tárolni.

Hirdetés

Aggodalomra okot adó hírek érkeztek a főként az ukrajnai események miatt már két hónapja amúgy is nemzetközi nyomás alatt álló Oroszországból. Egyrészt a hét elején Vlagyimir Putyin állítólagosan közeli barátai teljes ellenőrzésük alá vonták a Vkontakte közösségi portált (ez az „orosz Facebook”), most pedig a parlament elfogadott néhány külföldi netes cégek számára baljóslatú törvényt.

Hirdetés


A Vlagyimir Putyin aláírására váró törvények névlegesen a terrorizmus elleni harcot hivatottak megkönnyíteni, a közreműködésükkel lényegében illegálissá válhatnak azon online szolgáltatások, amelyek az orosz netezők adatait nem hajlandóak Oroszország területén tárolni. A törvény egyébként nem mondja ki, hogy az információkról külföldi adatközpontokban nem lehetnek duplikátumok.


Sejthetően a törvények lehetőséget adnak a hatóságoknak a tárolt adatokhoz való hozzáférésre, jelenleg a külföldi adattárolás miatt az érintett vállalatok megtagadhatják az indokolatlannak vélt adatigénylési kérelmeket. Amennyiben az érintett külföldi cégek – mint például a Google, Microsoft, Facebook, Skype – nem működnek együtt, akkor azok illegálissá lehetnek nyilváníttatva, a netszolgáltatók pedig blokkolhatják (vagy realisztikusabban megpróbálhatják blokkolni)  az elérésüket.


A törvénycsomag aláírása után a külföldi vállalatok fél év türelmi időt kapnak a megfelelőség biztosítására.


(Forrás: ZDNet | Fotó: Republic of Korea)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.