Hirdetés

Oroszországból jön az internetes támadások 12%-a



|

Ezzel Oroszország meg is előzte az Egyesült Államokat az Akamai felmérése szerint.

Hirdetés

2010. negyedik negyedéve óta már nem az USA, hanem Oroszország a legtöbb kibertámadás bázisa az Akamai Technologies legutóbbi jelentése (State of the Internet).

 

A jelentés nem kérdőívekből, hanem az Akamai Internet Platform szerverekhez kapcsolódó több százmillió kapcsolódás részletes adataiból dolgozik. Oroszország felelt a támadások 12 százalékáért, míg az USA visszaesett az ötödik helyre, amit most 7,3 százalékkal tart. Tajvan, Brazília és Kína szerepel még az első ötben, egy-két tizedszázalékkal megelőzve az USA-t.

 

Változik a támadások jellege is, illetve az adatokból úgy tűnik, hogy jobban védettek a felhasználók a tipikus megközelítések ellen. Negyedéves alapon 87-ről 72 százalékra esett a leginkább támadott 10 port célzottsága, azaz egyre kevésbé ezeket tekintik támadási felületnek a kártevők. Többek között a Microsoft-DS (Directory Services) és a Telnet tehát valamennyire kiesett a pixisből, és a Conficker által használt 445-ös kapu is kezd visszaszorulni, a visszaszorítását célzó erőfeszítések úgy tűnik erősödő sikert hoznak.

Erősödik ugyanakkor a 9415-ös port használata, mely hivatalosan semmilyen alkalmazáshoz nincs hozzárendelve, de rendszerint egy Koobface vírus variáns használja, a kínai nyelvű Tencent QQ azonnali üzenetküldő klienshez kapcsolódóan. A port használata a Kínából eredő támadásokra erősen jellemző.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.