Hirdetés

Összehangolt akciók Sasser és Agobot ügyben



|

Hirdetés

A dél-német kisvárosban, Waldshutban őrizetbe vett és számítógépes szabotázzsal vádolt férfi elismerte, hogy ő készítette a két trójai programot, melyek kapcsán még öt ember került rendőrkézre, közölte Horst Haug a baden-württembergi Állami Nyomozó Hivatal szóvivője. Az FBI-tól az elmúlt hetekben érkező információk vezettek az „amatőr” hacker nyomára, közölte Haug. A házkutatás során hardvereket, szoftvereket és dokumentumokat foglaltak le.

Az Agobot a Windows gépeket támadja, amelyekbe a program titkos hozzáférést biztosít az ártó szándékú hackerek számára. 2002 októberi első felbukkanása óta a programnak több száz verzióját észlelték, köztük olyan variánsokat is, mint a Gaobot, a Phatbot és a Polybot. Haug elmondta, hogy két másik embert is őrizetbe vettek Waldshutban, továbbá egyet-egyet Bajorországban, Alsó Szászországban és Hamburgban, akik a rendőrök gyanúja szerint más vírusok írásában is együttműködtek. Ennek ellenére kiderült, hogy ezek az emberek nem voltak kapcsolatban a Sasser írójával, de miután a rendőrök ezt nem tudhatták, így össze kellett hangolniuk a letartóztatások idejét, nehogy döntő bizonyítékokat tudjanak megsemmisíteni.

Az Agobot és a Phatbot kapcsán a finn F-Secure antivírus cég is segített a német hatóságoknak: IRC naplófájlokat adtak át felhasználó nevekkel és IP címekkel, akik a trójai programok testre szabott verzióit kínálták az interneten.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.