Hirdetés

Ötszáz megosztásért három év börtön



|

A kínai kormány kemény szankciókkal igyekszik elejét venni az „ártalmas pletykák” online terjedésének.

Hirdetés

A kínai kormány ma jelentette be, hogy új, feltűnően kemény rágalmazásellenes törvényt léptetnek életbe az országban: céljuk, hogy elejét vegyék az „online pletykák” terjedésének.

A Reuters jelentése szerint azokat a felhasználókat, akik hamis állításokat tesznek közzé az interneten, akár három éves börtönbüntetéssel is sújthatják. A kínai legfelsőbb bíróság hétfőn nyilvánosságra hozott ítéletében úgy határozott, hogy azokat, akiknek a hamis állításait legalább ötszázan megosztják vagy ötezren megnézik a weben, minden további nélkül vád alá helyezheti az ügyészség.

Kína régóta igyekszik megbénítani az olyan közösségi médiaoldalak működését, mint amilyen például a Sina Weibo mikroblogszolgáltató. Peking mindig is arra törekedett, hogy ellenőrzése alá vonja a belföldi internetet, de nemrég – köszönhetően a közelmúlt sorozatos botrányainak – a kormány minden eddiginél erőteljesebb támadást indított az online szólásszabadság ellen.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban több vezető kínai tisztségviselő is kénytelen volt benyújtani a lemondását. Köztük az a Yang Dacai, akit a múlt héten korrupció és „bizonytalan forrásból származó javak birtoklása” miatt 14 éves börtönbüntetésre ítéltek. Dacai azután került a hatóságok figyelmének középpontjába, miután több fotó is megjelent róla az interneten, amelyeken „feltűnően drága karórákat viselt”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.