Hirdetés

PalmOne LifeDrive



|

Hirdetés

... műszaki tartalommal találkozhatunk; utóbbinak ráadásképp még egy négy gigabájtos merevlemez is része. A tenyérszámítógépek kezdetben alig feleltek meg a személyes adatkezelő alkalmazások által támasztott követelményeknek. Csöppnyi memóriáikkal épphogy megbirkóztak névjegyzékünk adatainak, határidőnaplónk bejegyzéseinek kezelésével, valamint rövidebb feljegyzéseink digitális tárolásával. Később persze eljött az idő, amikor már kisebb játékokkal is elszórakozhattunk, esetenként már színes kijelzőn. A következő lépcsőfokot az internet és az elektronikus levelezés elérhetősége jelentette, ezekhez társult a zenehallgatás és a filmnézés is. Mindeközben természetesen nőtt a memória mérete, a felbontás és a működési sebesség.

A rövid áttekintésünkben említett összes funkciót kifogástalanul ellátja a LifeDrive - természetesen igen fürgén, nagy felbontású kijelzővel és jókora tárhellyel, amely nemcsak memóriaként, hanem merevlemezként is jelen van a készülékben.


Ha máshonnan közelítünk, akár egy zsebre vágható asztali számítógépként is felfogható a LifeDrive, természetesen csak akkor, ha az optikai meghajtót nem hiányoljuk. A Palm OS 5.4 Garnet operációs rendszer által felügyelt készülék műszaki adatai igen meggyőzőek. A 416 megahertzen üzemelő Intel XScale processzor 64 megabájt memóriából táplálkozik, amelyet egy négy gigabájtos, CF-kártyányi merevlemez egészít ki. A 65 ezer színt 320×480 képponton megjelenítő kijelző fektetett állásban is használható, tehát nem csupán a megszokott portrétájolásban.

A kép mellé érkező hang elsőrangú (amennyiben fülhallgatón keresztül hallgatjuk), de hangszóróval is ellátták, és ennek hangja sem vérszegény.

Bluetooth 1.1 szabványú eszközökhöz éppúgy kapcsolódhat, mint ahogyan a vezeték nélküli hálózatok is elérhetők a beépített 802.11b, tehát 11 megabites hálózati csatolónak köszönhetően. Akinek mindez nem lenne elég, az SDIO-bővítőhelybe az SD/MMC flashmemóriák mellett még további kártyákat is csúsztathat. Ennél a kártyahelynél meg is állhatunk egy szóra! A LifeDrive-nak nincs semmilyen fényképező alkalmatossága - ami talán érthető is, hiszen az igazán stílusos összhatáson csak rontana egy beépített, de gyenge hatásfokú kamera. Ennek ellenére a fényképezéshez igen sok köze van, hiszen még hordozható fotótárolóként is használhatjuk. Ha digitális gépünk SD/MMC kártyákkal működik, a LifeDrive több gigabájtnyi tárterületére menthetjük egyetlen gombnyomással a tartalmat, majd újra fényképezhetünk.

További lehetőség az Excel-táblázatok, a Word-dokumentumok, illetve a PowerPoint-bemutatók kezelése. Ezek az adatok akár Bluetooth csatornán is érkezhetnek, mivel natív módban, átalakítás nélkül is képesek futni - ellentétben a windowsos tenyérgépekkel, ahol az állományok áttöltését egy konverziónak kell megelőznie, ha használni, s nem csupán szállítani szeretnénk őket.

Az internet böngészése, valamint az elektronikus levelezés a készüléken igazi élmény, nagyon gyorsan töltődnek le az oldalak, emellett valóban fel tudja ismerni a kézírást, nem kell speciális írásjeleket megtanulni, mint pár korábbi Palm modell esetében (igaz, az F betűt itt is egy kicsit szokni kell).

A LifeDrive mögött komoly szoftverháttér áll, hiszen régóta fejlesztenek tenyérgépekre programokat, így nemcsak kiegészítő alkalmazások vannak hozzá, hanem temérdek játékprogram is, köztük igen sok az agyunkat megmozgató, logikai típusú. A multimédiás képességek kifogástalanok, hiszen az MP3-hangállományok hallgatása mellett filmet is nézhetünk; ezt előbb egy, a számítógépünkön futó segédprogram átalakítja a készülék számára emészthető formátumra.

A PalmOne LifeDrive igazi, egyedi termék: minden megtalálható benne, ami egyáltalán eszünkbe juthat egy tenyérgéppel kapcsolatban, sőt akkumulátoros üzemideje is elfogadható. Ennél is ámulatbaejtőbb viszont az ára. Ne feledjük, hogy egy minimerevlemez is helyet kapott a készülékben - mindenképp ajánlott termék.

A cikk a 2005. augusztusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.