Hirdetés

A legjobb rendszerdiagnosztikai programok - töltse le őket tőlünk!



|

Összeállításunkban 16 darab, ingyenes diagnosztikai és rendszeroptimalizáló programot mutatunk be, melyeket mind azonnal letölthetnek tőlünk!

Hirdetés

„Akinek van egy órája, az tudja, hogy mennyi az idő, akinek kettő van, az sosem lehet biztos benne.” A mondás igaz a tesztprogramokra is: a júniusi számunk lemezmellékletre felkerült benchmark-rendszerek és hardverszenzor-figyelők olykor többé-kevésbé eltérő eredményeket szolgáltatnak. Ez az eltérő tesztmetódusok és algoritmusok következménye, ráadásul az azonos gyártótól származó programok különféle verzióival mért értékek közt is lehetnek látványos eltérések. Emiatt ha gépünk teljesítményét egy másik géppel kívánjuk összevetni, lehetőleg mindig ugyanazzal a programmal készült eredményekre hagyatkozzunk. Van belőlük sok, ezért összeállításunkban igyekeztünk a széles palettát a lehető legjobban lefedni. Természetesen nem maradhattak ki a hibakereső eszközök sem, hiszen az esetlegesen tényleg lassú, vagy rendszeresen hibázó rendszerben a hibák okait is meg kell találnunk valahogy.



A programokat úgy válogattuk össze, hogy lehetőleg ne csak sebességtesztekre legyenek jók, hanem képesek legyenek rendszerünkről, illetve egy adott alkatrészről a lehető legteljesebb leltárt, illetve részletes információkat szolgáltatni – a Futuremark népszerű sebességtesztelői (például a 3DMark variációk) ezért maradtak ki. „Cserébe” néhány rendszeroptimalizáló program is színesíti gyűjteményünket. Ezekről előzetesként annyit érdemes tudni, hogy használatuk fokozott óvatosságot igényel! A bemutatott programok megtalálhatók júniusi számunk lemezmellékletén.



CPU-Z

A CPU-Z egy apró méretű alkalmazás, amely hosszú idők óta a felhasználók kedvence, valamint a túlhajtás szerelmeseié is. A program teljes pontossággal és maximális részletességgel mutatja meg, hogy milyen processzor van a gépünkben. Így az órajelen és a gyorsítótárak méretein felül megtudhatjuk központi egységünk kódnevét, gyártástechnológiáját, működési feszültségét, a tokozás és a foglalat típusát, utasításkészletét. A szoftver további extrája, hogy tizedmegahertz pontossággal mutatja a processzor és a memóriabusz aktuális órajelét, akár az energiatakarékos funkciók működése közben is.
Ha kíváncsiak vagyunk rá, a program a memóriamodulok paramétereiről, az SPD-be programozott, valamint az aktuális beállításokról is képes részletes információkkal szolgálni – továbbá azt is megmutatja, hogy a memóriavezérlő egy- vagy kétcsatornás módban üzemel.

 

CPU_Z.png

 

A CPU-Z letöltése



GPU-Z

A techPowerUp! gondozásában készülő GPU-Z szintén térítésmentesen tölthető le a készítők weboldaláról, gyakorlatilag a CPU-Z grafikus kártyákat ismerő megfelelőjéről van szó – a fejlesztőik egyébként nem azonosak. A beépített frissítéskezelővel rendelkező segédprogram mindössze egy futtatható állományból áll, eltávolítása esetén tehát elég csak törölni az alkalmazást.
A főképernyőn szinte mindent megtudhatunk a számítógépünkben üzemelő grafikus kártyáról, a hardveres adatok mellett a meghajtóprogram pontos verziószámát, illetve a GPU-Z a több VGA-s technológiák állapotát is kijelzi. A VGA BIOS lementésére és képernyőmentéshez dedikált gombokat helyeztek el a fejlesztők.
A Sensors fülön a grafikus kártyát érintő hőmérséklet- és feszültségadatokat kísérhetjük figyelemmel, a kijelzett adatok száma azonban nagyban függ attól, hogy milyen minőségű vezérlőlapka található magán a kártyán.

 

gpuz_web.png
 


GPU Caps Viewer

A GPU Caps Viewer az ingyenes grafikuskártya-elemző alkalmazások körébe tartozik. Ezen szoftvert az Ozone3D internetes portál fejlesztői készítették. A kis programablak kezdőképernyőjére szinte csak a legalapvetőbb információk kerültek, cserébe viszont a rendszer egyéb összetevőiről – CPU, memória stb. – is megtudhatunk egy-két fontos adatot. A program készítői kiemelt hangsúlyt fektettek az OpenGL-képességek kijelzésére, így egy külön programfülön értesülhetünk a grafikus eszközillesztő verziótámogatásáról, a grafikus alrendszer hardveres részleteiről – Pixel Shader, Vertex Shader stb. -, továbbá egyéb, az API-t érintő kiegészítés meglétéről. A hat demóval és a beépített stabilitásteszttel látványosabbá tehető videokártyánk tudásának megismerése, ám a kis futtatható állományokhoz legalább OpenGL 2.0 támogatással felvértezett VGA szükséges.

 

GPU Caps Viewer.png
 

 

Memtest86 & Vista/Windows 7 Memóriadiagnosztikai eszköz

A számítógépes hibakeresésben az egyik legnehezebb dolog a hibás memóriamodulok detektálása. Ehhez nyújt segítségét a Memtest86 alkalmazás, amely több különböző eljárás használatával a teljes memóriaterületet teleírja, majd visszaolvassa. Ennek hatására a memóriamodulok folyamatos terhelés alatt vannak, így pár óra tesztelés után kideríthető, hogy a memóriamodul tökéletesen működik-e. A Memtest ISO formátumban érhető el, egy CD-író program segítségével kell lemezre égetnünk és arról indítanunk a rendszert. A Memtest86 szabadforrású szoftver, így vannak „leszármazottai” is. A legismertebb a Memtest86+ (www.memtest.org).
Valószínűleg kevesen tudják, de a Windows Vista és a Windows 7 is tartalmaz egy memóriatesztelő segédprogramot. Haldokló rendszer esetén az alkalmazást a rendszer telepítőlemezéről, vagy az operációs rendszerek közül választó bootmenüből érhetjük el. Ha a Windowsuk még képes elindulni, akkor a Start menü Felügyeleti Eszközök ágából is elindíthatjuk. Utóbbi esetben a szoftver a következő rendszerindításkor indul el és egy teljes tesztelési ciklust hajt végre, majd elindítja a Windowst. Ez a teszt jóval gyorsabban lefut, mint a Memtesté, így valószínűleg nem is annyira alapos, de gyanú esetén egy gyors ellenőrzésre kiválóan alkalmas.

 

memtest_web.png
 

 Memtest86 & Vista/Windows 7 letöltése

 


HDSentinel

Mindent tud a hazai fejlesztésű Hard Disk Sentinel, amire a S.M.A.R.T. adatok kiolvasásához, illetve a merevlemez állapotának felméréséhez szükségünk lehet. A program képes beépülő szolgáltatásként futni a Windowsban, ezáltal folyamatosan figyeli a merevlemez aktivitását és állapotát. Mindezeket a funkciókat a program próbaváltozata ingyen kínálja, időkorlát nélkül.
A szoftver két változatban is regisztrálható, a pénzünkért számos extra funkciót kapunk. Az olcsóbb, 4500 forintos alapváltozatban megvalósítható a szoftver jelszavas védelme és olyan pluszfunkciókkal bővül, mint például a merevlemez-meghibásodást előre jelző figyelmeztetések, a winchester napi állapotát mutató üzenet küldése e-mailben vagy különféle paraméterek kalibrálása. A professzionális változat 7500 forintot kóstál, ezért már adatmentési képességekkel is bővül a funkciók palettája.

 

hdsentinel_web.png

 

 

HD Tune

Ingyenes és fizetős változata is elérhető az egyik legjobb merevlemez-diagnosztikai programnak. A normál verzió csak a legszükségesebb modulokat tartalmazza, épp ezért nem alkalmas komolyabb tesztek és vizsgálatok futtatására. A 35 dolláros áron megvásárolható Pro verzióban az olvasási és írási sebesség mérését kétféleképpen, szintetikusan és előre beállított fájlméretek segítségével is megtehetjük. A merevlemez kondícióját a S.M.A.R.T. adatok alapján jelzi ki a program, a beépített hibakeresővel pedig hibás szektorok után kutathatunk a lemez teljes felületén. A lassú programindulás és fájlműveletek okainak kiderítésében segíthet a Disk Monitor ablak, ahol a pillanatnyi adatátvitelt és az IO-műveletek másodpercenkénti számát is nyomon követhetjük. A kijelzett információkat szövegként és képként is elmenthetjük, utóbbi műveletnél a Vágólapra másolás és a közvetlen képmentés is elérhető.

 

HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HS122JC_web.jpg
 

SequoiaView

Bármilyen nagy merevlemezt használjunk is, egyszer csak betelik és akkor felmerül a kérdés: vajon mi foglal ilyen sok helyet? Melyik könyvtár tartalmazza a legtöbb fájlt? A Windows hagyományos eszközeivel – például az Intézővel – nehéz választ kapni ezekre a kérdésekre, de szerencsére vannak speciális szoftverek erre a célra. Közülük a megjelenítés jellegében tűnik ki a Sequoia View, amely úgynevezett párnás fastruktúrában tárja elénk a tényeket. Segítségével azonnal kiderül, hogy melyek a már egy éve nem használt nagy állományok vagy melyik fotófájl a legnagyobb tárhelyigényű.
Az Intéző és más fájlkezelő szoftverek egy időben csak néhány mappa tartalmát tárják elénk, de a SequoiaView jobb a képernyő kihasználásában. Az állományokat négyszögek képviselik, amelyek mérete arányos az általuk foglalt hellyel. Az egyes állománytípusokat pedig színek szerint követhetjük. Az érdekes koncepció határozottan újszerű élménnyel és néhány valóban hasznos információval szolgálhat.

 

SequoiaView_web.png
 

 

Disk Cleaner

A kifejezetten egyszerű, alapszolgáltatásokat nyújtó programok közé tartozik a Robert Moerland fejlesztette Disk Cleaner, amelynek okosításába egyébként bárki beszállhat, lévén nyílt forráskódú projekt. Szerzőjét még a Windows 98 hasonló, átmeneti állományokat és felesleges nyomokat törlő saját szoftvere ihlette, de a Disk Cleaner egyrészt túl is ment annak képességein, másrészt jóval kisebb annál és lévén egy állományból álló program, akár egy flashmeghajtóról is futtatható.
Egyetlen ablakból áll a program, melyben kiválaszthatjuk, hogy mely elemeket szeretnénk törölni. A lehetőségek között szerepel többek között az átmeneti állományok törlése, több böngésző gyorsítótárának ürítése és az előzmények törlése. Összességében tekintélyes helyet takaríthatunk meg a program futtatásával, ha azelőtt nem használtunk hasonló alkalmazást. Sablonokba menthetjük a kiválasztott kategóriákat, ezenfelül azonban semmi extrát nem kínál a program.

 

DiscCleaner.png
 

SpeedFan

Mára gyakorlatilag az összes alaplap tartalmaz olyan alkatrészeket, amelyek monitorozni tudják a számítógép bizonyos paramétereit, mint például a hűtőventilátorok fordulatszámát, a feszültségértékeket vagy a processzormag(ok) hőmérsékletét. A SpeedFan ezen adatok kiolvasására, és akár grafikus megjelenítésére szolgál, emellett segítségével hozzáférhetünk a merevlemezek úgynevezett S.M.A.R.T. adataihoz is.
A fő funkciója azonban nem ez, hanem a ventilátorok fordulatszámának szabályozása a hőmérséklet függvényében. Ez a szabályozás történhet automatikusan, ilyenkor a program magától állítja a fordulatszámot, illetve mi is megadhatunk intervallumokat és azokhoz tartozó ventilátorsebességet.
Bizonyos alaplaptípusoknál még a külső órajel (FSB) megváltoztatására is alkalmas, de ezzel a funkciójával természetesen érdemes óvatosan bánni, hiszen könnyedén beállíthatunk olyan értékeket is, amelyekkel rendszerünk működésképtelenné válik.

 

speedfan.png



Everest
Sokak számára a magyar vonatkozás miatt is ismert Everest program (korábban AIDA) neve egyet jelent a PC-s rendszerdiagnosztikával. Kétségkívül a Lavalys terméke az egyik legelterjedtebb és legismertebb rendszerdiagnosztikai és mérőprogram, amit hatalmas, naprakész adatbázisának és minden részletre kiterjedő funkcióinak köszönhet. Például nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy milyen merevlemez van gépünkben, hanem annak minden egyes technikai paraméteréről, hőmérsékletéről és a S.M.A.R.T. adatok alapján állapotáról is tájékozódhatunk.
Ráadásul az Everest nemcsak a hardver-, hanem szoftverkomponensekre és a számítógépes hálózatokra egyaránt specializálódott, tehát mindent megtudhatunk az operációs rendszerünkről, kezdve a DirectX-komponensektől a futó alkalmazásokon át a szolgáltatásokig. A beépített memória-, gyorsítótár-, CPU–FPU- és merevlemez-sebességtesztelő alkalmazások már csak tovább növelik a program értékét, amely egyébként 30 napig – korlátozásokkal – ingyenes, utána egy évre 39,59, 3 évre 71,95 dollár.

everest_web.png



HWiNFO

A HWiNFO rendszeresen frissített hardverazonosító és benchmark program. Nyugodtan leírható róla, hogy „platformfüggetlen”, hiszen az ingyenes HWiNFO32 a Windows minden verzióján elfut, a 9x-től a 7-ig mindenen, beleértve a 64 bites változatokat is, ráadásul még telepíteni sem kell. A 14 napos próbaverzióként letölthető HWiNFO DOS-os csomag meg aztán tényleg bárhol elindítható, ahol egy floppyt vagy USB-kulcsot be lehet bootolni.
Ha egy teljesen „halott” operációs rendszerű, vagy operációs rendszer (merevlemez) nélküli gépről kell kitalálni, hogy pontosan mi is van benne, akkor a „kőkorszaki”, DOS-on futó HWiNFO remek segítség lehet – főleg szervizekben jöhet jól. Igaz, a DOS alól, a csak a BIOS-funkciókra alapozott benchmarkok nem hasonlíthatók össze az optimalizált Windows-meghajtókon futtatottakéval, de az alap HWiNFO még így is hasznos lehet egy haldokló gép hibás komponenseinek megtalálásában.

 

HWiNFO32_web.png
 

SiSoftware Sandra

Igazi diagnosztikai svájci bicskának is hívhatnák ezt a programot – de mivel alkotói büszkék eredeti brit angolságukra, ezért csak azt mondjuk, hogy univerzális eszköz. 15 év benchmarkos tapasztalat után a Sandra talán az egyik legjobb és legkiterjedtebb hardverfelismerő és -tesztelő eszköz a piacon. Képes mindent megmondani gépünk alkatrészeiről, azok tényleges sebességéről (teszt), a gép értékéről – sajnos nem egy itthoni katalógusból veszi az árakat –, ráadásul új gépünket képes „be is égetni”, azaz alapos stabilitástesztnek veti alá.
A Sandra számtalan extrával rendelkezik, ezeknek sajnos ára van; a magánhasználatra ingyenes Lite verzióban lépten-nyomon limitekbe ütközünk, az üzleti változatok tudástól és licenctől függően 100–7000(!) dollárba kerülnek.
Tudása miatt a Sandra kiismerése nem könnyű feladat, kezdőknek az összeállításunkban bemutatott egyszerűbb programokat javasoljuk elsőre.

 

sandra_web.png
 

 A SiSoftware Sandra letöltése


SIW

Nélkülözhetetlen Gabriel Topala System Information for Windows nevű programja, ha mélyebben kívánjuk rendszerünk lelkébe beleásni magunkat. Az USB-kulcsról is futtatható angol nyelvű, illetve telepíthető többnyelvű, köztük magyarul is „beszélő” változata a legapróbb részleteket is képes kideríteni a hardverről, a hálózat és a Windows beállításairól, illetve a Windowson futó programokról. Többek közt megtudhatjuk a fájltársítások, kodekek, DirectX- és ActiveX-komponensek tulajdonságait, vagy olyan titkok után is nyomozhatunk, mint Windowsunk és főbb alkalmazásaink termékkulcsai, vagy a webböngészőnkben tárolt jelszavak.
A SIW a rendszerleltár mellett képes megmutatni például az alaplapi, processzor- és merevlemez-hőmérők állapotát, diszkünk S.M.A.R.T. adatait stb.
A magát a netről frissíteni képes SIW gépünk minden hardver- és szoftverkomponenséről részletes, átfogó listát tud készíteni. A magánhasználatra ingyenes változat ezt csak HTML-be, a fizetős üzleti variáns TXT, CSV és XML fájlba is képes menteni.

 

siw_web.png
 

 


Unknown Device Identifier

Soha nem öröm olyan számítógépet újratelepíteni, amelyben számunkra ismeretlen eszközök vannak. Ez különösen akkor kellemetlen, ha az alkatrészek kézikönyvét és telepítőlemezeit már nem találjuk és senkinek sincs fogalma arról, hogy a Windows Eszközkezelőben megjelenő sárga felkiáltójelek vajon milyen hardvert takarnak. Ilyenkor sem kell pánikba esni, elég előhúzni a beszédes nevű Unknown Device Identifier alkalmazást, amely – optimális esetben – az eszköz azonosítójának kiolvasásával azonosítja azt. Így már könnyedén megkereshetjük a hozzá tartozó eszközmeghajtót és működésre bírhatjuk az alkatrészt.
 A program egyaránt képes felismerni az ismeretlen USB-s, FireWire-csatolós, ISA-, AGP-, PCI- és PCI-E felületű eszközöket is. Emellett lehetőséget nyújt a telepített eszközök listájának fájlba mentésére, valamint eszközmeghajtók keresésére is.

 

unknown_web.png
 



Comodo System Cleaner

Túlmutat az átmeneti állományok törlésén a Comodo System Cleaner, lévén komplett és ingyenes szoftver-eszközkészlet, amellyel gyorsabbá, hatékonyabbá és valamelyest biztonságosabbá tehetjük Windows XP- vagy Vista-alapú számítógépünket. Tartalmaz egy lemeztakarítót, egy, a privát szféránkat tevékenységünk nyomainak eltüntetésével védő eszközt, használható a rendszerleíró adatbázis kigyomlálására és az automatikusan induló programok menedzselésére. Segítségével rendszerinformációkhoz juthatunk hozzá és elemezhetjük, mennyire tekinthető biztonságosnak a számítógépünk. Futtathatunk időzített komplex rendszerellenőrzést és egygombos optimalizálást is, a szoftver nem igényel különösebb hozzáértést. Alapvető szolgáltatása, hogy biztonsági mentést készít a rendszerleíró adatokról és azok hiba esetén rendszerindításkor könnyen visszaállíthatók.
A Comodo ingyenes terméke a rendszertisztítás témájában alapvetően nem mutat túl az itt szinte már szabványnak számító CCleanernél, viszont szépen illeszkedik a már hazánkban is egyre népszerűbb Comodo biztonsági termékek palettájába.

 

comodo_web.png
 

Glary Utilities

Mint a nevéből is következtethető, ez egy átfogó, nagy hibajavító és rendszeroptimalizáló programcsomag Windowsra, amelyet egy látványos, majdnem teljesen magyarított kezelőfelület fog egybe. Kitisztíthatjuk vele rendszerünket, kijavíthatjuk a Registry hibáit, rendbe tehetjük a programokról leszakadt, „árva” parancsikonokat, nyom nélkül semmisíthetjük meg érzékeny dokumentumainkat, illetve akár titkosítva is tárolhatjuk azokat. Alapvetően mindennek utánanézhetünk, majd javíthatjuk, ami lassítja vagy akadályozza rendszerünk működését. Lehetőségünk van egygombos javításra is, sőt a fizetős verzió mindezeket a háttérben, automatikusan is képes megtenni.
Sajnos a Glary Utilities hajlamos veszélyes vizekre is beevezni, ezért azt javasoljuk, hogy sose hagyjuk magára; mindig ellenőrizzük, mit és hol kíván „kijavítani”. Summa summarum, a kezeléséhez érteni kell, kezdőknek nem javasoljuk a használatát!

 

glary_web.jpg

 A Glary Utilities letöltése

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.